Křetínský a Tkáč koupili Ringier

Praha – Podnikatelé Daniel Křetínský a Patrik Tkáč koupili vydavatelství Ringier Axel Springer CZ. Společnost je největším vydavatelem deníků na českém trhu. Hodnota společnosti činí 170 milionů eur (v přepočtu 4,7 miliardy korun). Společně s vydavatelstvím koupila dvojice podnikatelů i podíl v české První novinové společnosti (PNS), která distribuuje tisk.

„Jsme si vědomi problémů, se kterými se tradiční tištěné noviny v současnosti potýkají, a těšíme se na spolupráci se současným manažerským týmem vedeným Libuší Šmuclerovou, se kterým chceme najít správná strategická řešení,“ komentuje obchod Křetínský, který spolu s Tkáčem působí v Energetickém a průmyslovém holdingu (EPH). 

Ringier Axel Springer CZ je jednou z předních mediálních společností v České republice. Vydává novinové tituly Blesk, Aha! a Sport a dále časopisy Reflex, ABC, GEO, Blesk pro ženy, Blesk Hobby či Svět motorů. 

Martina Vojtěchovská, šéfredaktorka odborného serveru MediaGuru.cz

„Myslím si, že to tímto prodejem nekončí a že můžeme očekávat další skupování médií podnikatelskými subjekty.“

Obchod musí schválit antimonopolní úřad. 

Ringier Axel Springer je na prodej prakticky od začátku letošního roku. Zhruba před půl rokem firma potvrdila jednání s majitelem Agrofertu Andrejem Babišem, který však dal nakonec přednost vydavatelství MAFRA, které vydává mimo jiné deník MF Dnes a provozuje server iDNES.cz.  

Od té doby kolem vydavatele Blesku kroužila řada zájemců. Spekulovalo se například o bývalém šéfovi ČEZu Martinu Romanovi nebo uhlobaronech Pavlu Tykačovi a Janu Dienstlovi. Ve hře byl údajně také jistý investor z Německa.