Lufthansu čeká obří stávka, dotkne se i letů do Prahy

Praha/Berlín – Lufthansa zruší kvůli stávce pilotů všechny lety z Prahy do Frankfurtu nad Mohanem a Kolína nad Rýnem, a to v období od dnešní půlnoci do pátku včetně. Celkem se jedná o šest párů spojů denně. V rámci celé sítě zruší německé aerolinie kvůli stávce na 3 800 letů. Protest je tak jedním z nejrozsáhlejších, jakým kdy firma čelila.

Mezi Prahou a Frankfurtem bude kvůli protestu odřeknuto pět příletů a odletů Lufthansy denně. Neuskuteční se ani jediné denní spojení mezi Prahou a Kolínem nad Rýnem, které provozuje dceřiná společnost Lufthansy Germanwings. Zatímco v případě první linky existuje alternativní spojení provozované Českými aeroliniemi, v případě Kolína nad Rýnem jsou Germanwings jediným dopravcem, který Prahu s tímto městem spojuje.

Letiště Václava Havla doporučuje cestujícím kontaktovat přímo leteckou společnost a domluvit se na náhradním řešení. Můžou si třeba zdarma přeložit let na jiný termín. Pokud cestují na kratší vzdálenost, bude pro ně vhodnější vyměnit letenku za lístek na vlak.

Celkem zasáhne stávka 425 000 pasažérů Lufthansy a jejích dceřiných nízkonákladových aerolinií Germanwings. Naopak aerolinií Eurowings, Air Dolomiti, Swiss, Austrian Airlines a Brussels Airlines, které rovněž spadají do skupiny Lufthansy, se stávka nedotkne.

Odboráři ze sdružení Vereinigung Cockpit (VC) vyhlásili třídenní stávku kvůli snaze vyjednat pro piloty lepší pracovní podmínky. VC požaduje, aby Lufthansa neposouvala hranici pro předčasný odchod do důchodu z 55 na 60 let. Chtějí také zvýšení platů o deset procent během příštích dvou let.

Stávka Lufthansy
Zdroj: ČTK/AP/Matthias Schrader

Nadcházející stávka bude jednou z největších, jaké kdy Lufthansu zasáhly. V roce 2010 její piloti vyhlásili čtyřdenní stávku, nakonec ji ale po prvním dni protestu ukončili. Odboráři navíc hrozí, že nemusí být poslední. Pokud jim vedení firmy neustoupí, jsou připraveni v nátlakových akcích pokračovat. Mluvčí VC Jörg Handwerg alespoň ujistil, že by to bylo nejdříve po velikonočních svátcích.

Kvůli chystanému protestu už zaznívají hlasy volající po zpřísnění pracovního práva. Poslanec za Křesťanskodemokratickou unii (CDU) kancléřky Angely Merkelové Arnold Vaatz řekl deníku Rheinische Post, že rozsah stávky považuje za nepřiměřený a že je třeba upravit zákony tak, aby se vyvážila síla odborů a zaměstnavatelů. „Nemůže to být tak, že odbory, jejichž členové pracují na klíčových místech, budou využívat svou pozici k tomu, aby jejich mzdy rostly rychleji než u jiných zaměstnanců,“ míní Vaatz.

Vydáno pod