Knihy bez DPH? Kampaň apeluje na politiky, aby sazbu snížili

Praha - Víc než tři sta knihkupectví se přihlásilo ke kampani Knihy bez DPH. Akce vyvrcholí 23. dubna, kdy plánují některé obchody prodávat knihy s patnáctiprocentní slevou. Právě tak vysoká daň z přidané hodnoty se totiž teď na knihy vztahuje. Kampaň proto apeluje na politiky, aby tuto sazbu snížili. Knihkupci si ale také dali za cíl posílit kampaní čtenářskou gramotnost a knižní kulturu v zemi. Snížení DPH na knihy slibovali před volbami mimo jiné sociální demokraté i KDU-ČSL. Navíc vláda vzešlá z voleb má tento závazek v koaliční smlouvě.

Zástupci Svazu českých knihkupců a nakladatelů, který akci pořádá, se domnívají, že postupné zvýšení DPH z původních pěti procent až na současnou mez přineslo v případě knih i tisku jen nepatrné finance do státního rozpočtu, avšak za cenu dlouhodobých ztrát na poli vzdělanosti a kultury. Knihkupci proto doufají, že s novou sazbou DPH se situace změní.

Jde však o běh na dlouhou trať. „Knížka se připravuje v průměru dva roky, trh nemůže reagovat ihned na takovou změnu. Jde nejen o to, aby se zvýšil prodej, ale aby knihy byly dostupnější,“ konstatoval předseda Svazu českých knihkupců a nakladatelů Martin Vopěnka.

Chceme se dostat alespoň na evropský průměr, žádají knihkupci

Den bez DPH vyhlásil Svaz českých knihkupců a nakladatelů u příležitosti Světového dne knihy a autorských práv. A protože vláda se již snaží situaci změnit, nazývají organizátoři tuto symbolickou akci spíše „pozitivní kampaní“. „Chceme úsilí vlády podpořit a přivítat. Je to symbolická kampaň, milovníci knih mohou přijít do knihkupectví a symbolicky si koupit knížku oproštěnou od momentálně vysokého DPH,“ vysvětlil Vopěnka.

Průměrná cena knihy v ČR je podle statistik svazu neměnná asi tři až čtyři roky, činí 230 až 240 korun. Poslední údaje svazu jsou za rok 2012, kdy si Češi koupili knihy za přibližně 8,2 miliardy korun. Je to o miliardu více než v předchozím roce, přičemž rozdíl v objemu knižního trhu byl způsoben právě kritizovaným zvyšováním DPH. Z konečné ceny knihy činí podle svazu knihkupecký rabat průměrně 34 procent, v případě zahraničních knih je to 30 procent a v případě učebnic průměrně 27 procent.

Knihkupectví chtějí na akci pozvat politiky a další ústavní činitele a vysvětlit jim, proč si knihy zaslouží nižší DPH. „Vítáme snahu zavést třetí sazbu DPH, pokud možno pětiprocentní. Tím bychom se dostali na průměr Evropské unie,“ podotkl. Podmínky pro vydávání knih v ČR se totiž podle odborníků staly téměř nejhoršími nejen v Evropské unii, ale i ve srovnání s ostatním světem. Z edičních plánů nakladatelů prý často mizí tituly náročné na přípravu, investice a návratnost.

V Česku se nachází přes 600 kamenných knihkupectví se všeobecnou nabídkou (z toho 187 v rámci řetězců) a zhruba 50 knihkupectví specializovaných. Knihy jsou také součástí nabídky většiny hypermarketů.

O slovo se hlásí i tisk

Snížení nynější patnáctiprocentní sazby DPH příštího roku žádá Unie vydavatelů i pro periodický tisk. V pondělí se kvůli tomu písemně obrátila na premiéra Bohuslava Sobotku, některé ministry jeho vlády a další politiky. V dopisu uvádí, že vítá nynější diskusi o snížení sazby pro některé produkty, jako jsou léky, dětské pleny, nenahraditelná dětská výživa a knihy, podle vydavatelů by ale prý mezi nimi neměl chybět ani tisk.

Přes 300 knihkupectví se přihlásilo ke kampani Knihy bez DPH (zdroj: ČT24)