Vláda posvětila návrh na zvýšení penzí o 205 korun od roku 2015

Praha - Návrh ministryně práce Michaely Marksové-Tominové (ČSSD) potěší především penzisty. Valorizace důchodů by se měla vrátit na hodnoty, které platily do roku 2012. Resort je plánuje od ledna 2015 zvýšit o 1,8 procenta, tedy v průměru asi o 205 korun - na základě inflace a růstu cen by totiž rostly jen o 150 korun. Návrh již schválila vláda a posvětilo ho i ministerstvo financí. O přesné částce se bude hlasovat na podzim - Rada seniorů doufá, že se částka ještě zvýší.

Valorizace - vláda schválila návrh na vyšší penze

Ministerstvo práce a sociálních věcí navrhuje zvýšit od ledna důchody o 1,8 procenta, tedy v průměru asi o 205 korun. Letos od ledna valorizace činila průměrně 45 korun, loni 137 korun. Důchody by tak měly růst stejně jako do roku 2012.

O přesné částce, o niž by se mohl od ledna důchod zvednout, bude vláda rozhodovat až na podzim. Ministryně chtěla přidat podle původní valorizace aspoň o třetinu růstu reálných mezd a minimálně o růst cen, od loňska to je o třetinu růstu reálných mezd a třetinu růstu cen. Navýšení penzí o vyšší částku, než udává zákon, je mimořádným valorizačních schématem pouze pro rok 2015, které se ale v dalších letech již nebude opakovat.

Senioři by rádi ještě více peněz

„Za 205 korun vládě děkujeme, ale budeme doufat, že toto rozhodnutí není konečné, neboť ta suma je nedostatečná. Částka by se měla pohybovat kolem 282 korun,“ tvrdí předseda Rady seniorů ČR Zdeněk Pernes s tím, že do září, kdy se o částce bude jednat definitivně, je ještě čas na jednání. Podle Marskové-Tominové je ale toto dostatečný kompromis. „Teď dáváme na váhy, o kolik si můžeme dovolit zvýšit a o kolik bych já osobně to udělala. Těch dvě stě korun je kompromis, nad kterým se koaliční strany shodly,“ podotkla.

Ilustrační foto
Zdroj: ISIFA/Capital Pictures

Podle podkladů k zákonu to vypadá tak, že bude letos nejspíš inflace nízká a citelně neporostou ani reálné mzdy. Penze by se proto příliš nezvedly. Reálně by klesaly.

Zvyšování penzí přibrzdila na tři roky vláda Petra Nečase (ODS) kvůli úsporám a udržení schodku rozpočtu. Kabinet počítal do roku 2015 s úsporami ve výši skoro 48 miliard.

Přidávání by vyšlo asi na 7,1 miliardy korun. Pokud by se penze upravily jen podle zákona o růst cen a třetinu růstu reálných mezd, stálo by to pět miliard, uvedlo ministerstvo práce. Babiš navrhované průměrné zvýšení o 205 korun už zapracoval do návrhu rozpočtu na příští rok.

„Podle pravidel valorizace důchodů to vychází na asi 150 korun, paní ministryně navrhuje zhruba 200 korun. Tuhle částku jsme zapracovali do návrhu rozpočtu a počítáme s ní, protože si myslíme, že v tomto případě je to průhledné a dostanou to důchodci,“ konstatoval šéf státní kasy. (čtěte víc).

  • Za posledních deset let se průměrný důchod zvýšil skoro o čtyři tisíce korun, v roce 2004 byl 7 256 Kč, v roce 2013 pak 10 957.
  • Starobní důchod u nás pobírá přes 2,3 milionu lidí, schodek důchodového účtu loni dosáhl skoro 50 miliard.
  • Jeden člověk v Česku dostává podle statistik důchod 90 tisíc, dalších 15 penzistů pak pobírá každý měsíc přes 50 tisíc. V pásmu mezi 30 až 50 tisíci je to 260 seniorů.
  • Naopak 45 tisíc seniorů nedostává kvůli exekuci ani celý starobní důchod. Stát ale musí dlužníkovi nechat nejméně šest tisíc měsíčně, což je u tisíců důchodců víc, než jakou mají penzi. V takovém případě nelze dluhy z důchodu srážet.