Babiš dá peníze na vyšší valorizaci důchodů

Praha – Důchodci můžou téměř jistě počítat s tím, že v příštím roce dostanou v průměru o 200 korun víc. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) totiž podpořil návrh ministryně práce Michaely Marksové-Tominové (ČSSD), aby stát valorizoval důchody vyšší částkou, než jakou nařizuje zákon. Babiš už vyšší valorizaci zapracoval do návrhu rozpočtu na příští rok, ve středu se jí bude zabývat vláda.

Čeští důchodci by v příštím roce měli dostat přidáno průměrně 205 korun. Je to víc, než předpokládá platná legislativa. „Podle pravidel valorizace důchodů to vychází na asi 150 korun, paní ministryně navrhuje zhruba 200 korun. Tuhle částku jsme zapracovali do návrhu rozpočtu a počítáme s ní, protože si myslíme, že v tomto případě je to průhledné a dostanou to důchodci,“ konstatoval Babiš s odkazem na financování zdravotnictví, které považuje za netransparentní (čtěte víc). Letošní valorizace činila průměrně 45 korun, loňská 137 korun.

Se záměrem ministryně práce souhlasí ČSSD i lidovci. „Je potřeba si uvědomit, že letošní valorizace 45 korun byla výsměchem starobním důchodcům a vláda se k nim musí postavit jinak. Chceme, aby valorizace odpovídala vývoji inflace, a ve valorizaci v roce 2015 chceme zpětně kompenzovat důchodcům i to, o co byli ošizeni v rámci valorizace v roce 2014. Těch 200 korun pokládáme za minimum toho, co by měla vláda v rámci valorizace v roce 2015 poskytnout,“ komentoval záměr ministryně Marksové premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

„Důchodci skutečně byli zasaženi zvýšením DPH a snížením valorizace penzí. Takže my to vítáme,“ uvedl už dříve předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek (čtěte víc).

Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Šéf státní kasy naopak nesouhlasí s tím, aby mechanismus valorizace důchodů určovala vláda. „Mělo by to zůstat podle starých pravidel,“ poznamenal Babiš. Částka, o kterou se zvyšují důchody, by tak i nadále vycházela ze statistických dat, jako je inflace a růst průměrné mzdy. Podle ministerstva financí je to transparentnější. Pevné schéma navíc „eliminuje vliv volebního cyklu“, tedy snahu zalíbit se voličům a přidávat jim před volbami.

Podle podkladů k zákonu bude letos nejspíš inflace nízká a ani reálné mzdy nějak citelně neporostou – penze by se tak nemusely příliš zvednout. Resort práce proto navrhuje zvýšit od ledna důchody o 1,8 procenta, tedy v průměru asi o 205 korun. Ve státním rozpočtu si toto zvýšení vyžádá 7,1 miliardy korun.