Ministerstvo omezí státní dluhopisy i schodek

Praha - Schodek rozpočtu by měl do roku 2017 klesnout na 1,7 procenta hrubého domácího produktu. Alespoň v to věří ministerstvo financí, které pro letošek počítá s deficitem 1,8 procenta, příští rok 2,3 procenta a v roce 2016 pak se schodkem dvě procenta. Podle náměstka ministra financí Jana Gregora může deficit pro rok 2015 být kvůli nové smlouvě o pronájmu stíhaček Gripen o 0,5 procentního bodu vyšší. Ministerstvo financí současně omezí vydávání státních dluhopisů - prodá jich méně a s nižšími výnosy.

Podíl vládního dluhu na HDP by měl podle Gregora letos činit 44 procent. „Velkou neznámou pro plnění státního rozpočtu jsou evropské prostředky,“ řekl Grégr s tím, že další nejistotou jsou nevyužité prostředky z minulých let.

  • „Snahu snižovat deficity vítám, nicméně ten plán by mohl být ještě ambicióznější,“ myslí si ekonomický expert ODS Jan Skopeček.
  • „Vláda láme ten trend a jde cestou zadlužování,“ poukázal Miroslav Kalousek (TOP 09) na to, že vláda chce zvyšovat strukturální deficit, tedy ukazatel vyjadřující, do jaké míry je vláda ochotna šetřit.

Loni deficit veřejných financí klesl na 1,44 procenta hrubého domácího produktu z předloňských 4,2 procenta. „Příjmovou stranu ovlivnil zejména růst objemu vybraných daní, a to především daní z produktů. Mezi dominantní vlivy na straně výdajové patří pokles investičních výdajů na úrovni centrální i místní vlády,“ uvedli k tomu statistici.

Konvergenční program projedná vláda podle Gregora v pondělí 28. dubna a do konce měsíce jej odešle Evropské komisi. „Vláda potvrdila svůj závazek držet se pod třemi procenty,“ uvedl Grégr. Program je základním dokumentem země pro přijetí eura a popisuje rozpočtovou strategii vlády a plánovaný vývoj veřejných financí v následujících letech.

Deficit veřejných financí se počítá z rozdílu příjmů a výdajů ministerstev a dalších státních úřadů, měst a obcí, vybraných příspěvkových organizací, státních i jiných mimorozpočtových fondů a firem, veřejných vysokých škol, veřejných výzkumných ústavů, zdravotních pojišťoven, asociací a svazů zdravotních pojišťoven a Centra mezistátních úhrad.

Ministerstvo slibuje omezit vydávání státních dluhopisů

Ministerstvo financí omezí vydávání státních dluhopisů - prodá jich míň a s nižšími výnosy, informovala Mladá fronta DNES. Úřad v minulosti čelil kritice, že si půjčuje od lidí příliš draze a na kapitálovém trhu by mu velcí investoři poskytli peníze levněji. „Očekává se, že čeští občané budou loajálnější a takový investor je pro státní rozpočet rozhodně vítaným zpestřením oproti zahraničním investorům, kteří mohou být na nože,“ uvedl analytik Radim Dohnal s tím, že může dojít ke konverzi na jiné dluhopisy a podobně.

„Já bych šel nějakou střední cestou, pokračovat v emisi dluhopisů, ale za nějakých lepších podmínek. Myslím si, že prostor na to je,“ uvedl Dohnal s tím, že zájem je obrovský a občané by dluhopisy kupovali i s nižší úrokovou mírou.

O předchozí emise státních spořicích dluhopisů, s nimiž začal bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), byl mezi lidmi velký zájem. Prodej nových se chystá na květen. Zatím naposledy si lidé mohli dluhopisy pořídit koncem loňského roku ve vánoční emisi. Tehdy objednali a zaplatili spořicí státní dluhopisy za téměř 21,3 miliardy korun.