Český Aeroholding by podle Babiše mohl vstoupit na burzu

Praha – Ministr financí Andrej Babiš nevidí jako problém vstoupit na burzu s Českým Aeroholdingem. Vláda by tak podle něj mohla zvýšit příjmy státního rozpočtu, jak zmiňuje v rozhovoru pro časopis Týden. Český Aeroholding sdružuje státní firmy v oblasti letectví, například České aerolinie nebo Letiště Praha. Babiš už třeba dříve navrhl, aby energetická firma ČEZ vyplatila akcionářům celý loňský zisk 35,2 miliardy korun. Díky tomu by stát získal 25 miliard.

„Proč bychom například nemohli jít s Českým Aeroholdingem na burzu?“ reagoval ministr financí na otázku, zda může stát ze svých firem v nejbližší době získat peníze. „Nechali bychom si 60 nebo 65 procent akcií, a 40 dali na burzu,“ řekl. 

Na začátku dubna Babiš novinářům oznámil, že chce do rozpočtu přivést peníze z několika státních firem, třeba z ČEZu, Lesů ČR, Čepra, Mera, České pošty nebo Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Z dobrých podniků, které mají peníze, je podle ministra možné vzít si dividendu, tedy peněžité plnění vyplácené firmami akcionářům většinou na základě zisku společnosti. 

Andrej Babiš
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

S částkou v řádu miliard z takových státních firem počítá Babišův návrh státního rozpočtu na příští rok. V Týdnu uvedl, že například z firem Čepro nebo Mero, kde je stát jediným akcionářem, by mohla vláda získat peníze do rozpočtu ještě letos. „Ale my to nepotřebujeme letos, plánujeme to na příští rok,“ doplnil. 

Martin Urban, brokerjet ČS:

„Případné upsání Českého aeroholdingu by přineslo na BCPP nový, dosud nezastoupený sektor. Akcie aerolinek jsou po světě mezi invesrtory oblíbené, jen je potřeba počítat u jejich ceny s velkou volatilitou. Hlavními faktory, které pak cenu akcií ovlivňují, jsou samozřejmě ceny ropy a případné pády letadel či přímo teroristické útoky.“

Ministr také nedávno navrhl, aby ČEZ, ve kterém má stát 70procentní podíl, vyplatil akcionářům celý zisk. Představenstvo ČEZu ale navrhlo za rok 2013 výplatu pouze 61 procent ze zisku. „O ČEZu jsem teoreticky mluvil jen jako o potenciálním zdroji a že to eventuálně musí schválit koalice, pokud to navrhnu. Ale všichni to vzali tak, že chci stoprocentní dividendu,“ řekl časopisu Babiš.

„Na to konto začala Česká národní banka vyšetřovat, jestli někdo v mezičase, kdy jsem to řekl, nedělal insider trading (tj. obchodoval s akciemi firmy někdo, kdo má o této firmě neveřejné informace), protože to mohlo ovlivnit kurz. Jsem tedy poučen a k ČEZu se už vůbec vyjadřovat nebudu,“ dodal.

Ekonomika ČT24: Český aeroholding na burzu? (zdroj: ČT24)
Vydáno pod