Babiš naordinoval ministrům šetřit, boj o rozpočet pokračuje

Praha – Ministři Sobotkovy vlády se sice stále nedohodli na návrhu státního rozpočtu na příští rok, už teď je ale jasné, že některé resorty budou muset výrazně šetřit. I přesto se ale mohou některá ministerstva radovat, škrty nebudou nakonec tak drastické. Například ministerstvo dopravy mělo v příštím roce přijít až o osm miliard, teď má ušetřit jen 2,5 miliardy. Vláda dnes debatu odložila, k přepracovanému návrhu se vrátí příští týden.

Proti původnímu návrhu, který ministerstvu dopravy naplánoval škrt ve výši 8,4 miliardy korun, by nakonec mohl být rozpočet pro příští rok k resortu méně krutý. Šetřit se bude, ale méně – podle pozměněného návrhu by úspora měla být jen 2,5 miliardy korun. Ministr dopravy Antonín Prachař (ANO) totiž varoval, že vysoké škrty by mohly ohrozit dočerpání nabízených evropských dotací a že by mohlo hrozit i zastavení už zahájených staveb. 

O 3,2 miliardy korun by měly klesnout výdaje ministerstva vnitra a o 1,5 miliardy výdaje ministerstva průmyslu a obchodu. Výdaje ministerstva obrany by měly ve srovnání s letoškem klesnout zhruba o půl miliardy korun na 41,3 miliardy korun. 

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) chce hledat úspory ve zdravotnickém rozpočtu především u zdravotních pojišťoven. Snížením provozních fondů zdravotních pojišťoven by si mohl resort přijít až na miliardu korun. Výdaje samotného ministerstva zdravotnictví by měly nicméně podle návrhu klesnout o více než 630 milionů na 5,7 miliardy korun. 

Babiš nařídil šetřit na poradenství

Podle ministra financí Babiše mají ministerstva také šetřit na externích poradenských, konzultačních a právních službách, a to až polovinu dosavadních nákladů. Ty se poslední dva roky pohybovaly kolem 650 milionů korun.   

Ministři se nicméně dnes na vládě na výdajových rámcích na příští rok neshodli, a jednání tak budou pokračovat. Státní rozpočet na příští rok i jeho parametry tak mohou doznat ještě výrazných změn, upozorňují zástupci koaličních stran. 

Miroslav Ševčík, děkan Národohospodářské fakulty VŠE v Praze:

„U provozních výdajů ministerstev je taková vata, že se dá i v příštích letech šetřit. Peníze daňových poplatníků je potřeba využívat efektivně. Kdyby se šetřilo tak, jak se má, nebylo by tolik kauz s uplácením a plýtváním veřejných peněz. Jsou tam rezervy v řádu miliard.“

Josef Středula, předseda ČMKOS:

„Šetření dovedlo Českou republiku k tomu, že máme extrémně nízký výkon. Hloupě se šetřilo na místech, kde se to nemělo dělat. Je důležitá podpora školství a vědy, aby nebyl růst tak křehký.“

„Nejdříve se musíme dohodnout na úrovni koalice a pak na úrovni vlády. Rádi bychom, aby se v rozpočtu nekrátily prostředky na investice a rádi bychom napravili některé chyby z minulosti. Je třeba nekrátit peníze na školství, vědu a výzkum. Chceme zvýšit platy policistů a hasičů. Peníze je potřeba také na sociální služby, politiku zaměstnanosti a investiční pobídky,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka. 

„Ten rozpočet je napjatý, stále se snažíme přijít s řešením,“ dodal ministr financí Andrej Babiš (ANO). Vláda musí schválit návrh rozpočtu do konce září. 

Vydáno pod