Babišovy miliardové škrty: O nejvíc peněz má přijít doprava a zemědělství

Praha - Ministr financí Andrej Babiš (ANO) žádá pro další rok po některých resortech velmi výrazné škrty. Podle prvního návrhu rozpočtových výdajů, který se podařilo ČT získat, by měly nejvíce šetřit doprava, zemědělství a vnitro. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSd) už proto varuje, že nebude mít peníze na zvýšení platů policistů a hasičů. A peníze chybí také na vyšší platy učitelům. Naopak třeba armáda by si měla polepšit a miliony navíc dostane i Poslanecká sněmovna.

Podle prvního návrhu rozpočtových výdajů si nejvíc bude muset přitáhnout opasek ministerstvo dopravy - a to až o 8,5 miliardy korun. Ohroženy tak můžou být dostavby některých silnic a dálnic. Ministr dopravy Antonín Prachař (ANO) věří, že vláda nakonec v dopravě škrtat nebude: „Budeme trvat na tom, aby dotace ze státního rozpočtu na Státní fond dopravní infrastruktury byly zcela naplněny.“ 

Nespokojený s návrhem rozpočtu je i ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Varuje, že by se šestimiliardový škrt výrazně dotkl národních dotací pro zemědělce. „Já si to nedokáži představit. Šest miliard, to je opravdu už přes čtyřicet procent našeho rozpočtu,“ poznamenal. 

Ministerstvo vnitra zase nebude mít na dlouho slibované zvyšování platů policistům a hasičům. Těm chtěl původně ministr Chovanec příští rok přidat osm procent. „Proti současnému stavu, tedy stávajícímu rozpočtu, jsou to zhruba tři miliardy korun, které bychom potřebovali na navýšení mezd,“ uvádí šéf resortu. 

Kromě zmíněné dopravy, zemědělství a vnitra mají šetřit i další ministerstva.

Kde se bude škrtat?

Ministerstvo dopravy  …………………… - 8,4 mld. Kč
Ministerstvo zemědělství ……………….. - 6,2 mld. Kč
Ministerstvo vnitra ……………………….. - 2,9 mld. Kč
Ministerstvo financí ………………………. - 1,5 mld. Kč
Ministerstvo průmyslu …………………… - 1,3 mld. Kč
Ministerstvo kultury ……………………… - 1,1 mld. Kč

Naopak vytoužené cinkání peněz uslyší třeba na ministerstvu práce a sociálních věcí - jim do kasy přibude 14 miliard korun, a to především na růst důchodů a některých sociálních dávek. O poznání menší částku si přilepší ministerstvo obrany a ministerstvo školství. Ani tak ale na vyšší platy pro učitele prý rozhodně nebude. „Pokud chceme zvýšit platy učitelů a nepedagogických pracovníků, budu potřebovat další dvě miliardy,“ vypočítává totiž ministr Marcel Chládek (ČSSD).

Kde peníze naopak přibydou

Ministerstvo práce a soc. věcí ………… + 14 mld. Kč
Ministerstvo obrany …………………….. + 1,6 mld. Kč
Ministerstvo školství ……………………. + 0,5 mld. Kč

Navrhované úspory se zdají příliš tvrdé i premiérovi. „My potřebujeme do rozpočtu dostat podporu hospodářského růstu, investice v oblasti infrastruktury, rozumně řešit platové otázky zaměstnanců ve veřejném sektoru,“ říká Bohuslav Sobotka (ČSSD). Z ministerstva financí mu ale odpovídají, že nic není ještě definitivní, bude prý následovat několik kol jednání. „Ten proces je prozatím opravdu jen nastartován,“ upozorňuje náměstek pro rozpočet Jan Gregor. 

Vyjednávání o rozpočtu skončí v září, kdy bude vláda nejdůležitější zákon roku definitivně schvalovat. První návrh státního rozpočtu na příští rok počítá se schodkem 100 miliard korun. Stát chce na daních a dalších odvodech vybrat jeden bilion a 15,5 miliardy korun. Výdaje by pak měly být bilion a 115,5 miliardy. K těmto částkám se ještě přičtou peníze z evropských fondů. 

Perlička na závěr:

Víc než 76 milionů navíc má z rozpočtu dostat i Poslanecká sněmovna. A to hlavně díky připravovanému rozmrazení platů ústavních činitelů.