Ne Francouzi, ale Američané jsou největší pijáci vína

Paříž - Američané se stali největšími konzumenty vína na světě. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila mezinárodní organizace pro vinnou révu a víno OIV. Poprvé v historii tak byl sesazen dosavadní světový lídr Francie. Americká spotřeba loni vzrostla o půl procenta na víc než 29 milionů hektolitrů. Spotřeba ve Francii naopak dlouhodobě klesá.

Celosvětově loni spotřeba vína poklesla o procento na 239 milionů hektolitrů. Naopak množství vyprodukovaného vína se loni zvýšilo o 9,4 procenta na 279 milionů hektolitrů. A to hlavně díky rekordní sklizni ve Španělsku, Chile, Jihoafrické republice a na Novém Zélandu.

Američané předběhli Francouze hlavně díky počtu obyvatel. Spojené státy i nadále zaostávají ve spotřebě na hlavu. Podle údajů z roku 2011, které jsou zatím poslední dostupné, průměrný Francouz vypije týdně téměř 1,2 lahve vína. A to je zhruba šestkrát více než průměrný americký občan.

„V zemích jako je Francie, Itálie a Španělsko lidé pili hodně vína, ale zvyky spotřebitelů se mění. Zatímco u amerických spotřebitelů pití vína stále více stoupá v ceně a jejich populace je vyšší,“ prohlásil generální ředitel OIV Jean-Marie Aurand.

Saint-Emilion
Zdroj: ČT24/Bordeaux Wine

Francouzi pijí národní nápoj stále méně

Během let 2002 až 2011 spotřeba vína na hlavu ve Francii klesla o více než 20 procent na 46,4 litru ročně, doplnil Aurand. Ovšem ve Spojených státech ve stejném období o téměř 17 procent vzrostla a dostala se na 9,1 litru na osobu.

Co se týče produkce, je Francie až třetí za Itálií a Španělskem. I tak ale jde o největšího vývozce vína na světě. Ročně do zahraničí dodá víno za zhruba 7,8 miliardy eur (213,8 miliardy korun).