Babiš: Na zrušení daňové slevy netrváme

Praha - Ministr financí Andrej Babiš na zrušení daňové slevy na poplatníka netrvá, jak uvedl v rozhovoru pro ČT. Dodal, že to není jeho osobní návrh, ale spíše dokument jeho úředníků, který šel do připomínkového řízení. K diskusi se podle něj měli připojit i koaliční lidovci, ti však údajně celou situaci zneužili před volbami pro svůj prospěch.

„Klidně můžeme od návrhu ustoupit,“ prohlásil ministr financí s tím, že vláda chce podpořit skutečné živnostníky, a ne ty, kteří na současném systému profitují. „Není to můj osobní návrh, je to otevřená záležitost,“ dodal.  Dnes by o návrhu měla jednat i koaliční rada. 

Andrej Babiš

„Někteří poukazují na to, že zdanění (v Česku) je minimální a máme nejvyšší paušály v Evropě. A taky že někteří to zneužívají. My proto chceme podpořit skutečné živnostníky a ne ty, kteří z tohoto systému profitují, a přitom ani živnostníky nejsou.“

Lidovci v minulých dnech s návrhy změn, které se týkají živnostníků, nesouhlasili. Podle návrhu novel daňových zákonů, které předložil resort financí, by se měla omezit absolutní výše odpočtu u paušálních výdajů živnostníků využívajících 60procentní paušál. Poplatníci, kteří využívají paušály, ale mají vyšší příjem, by například nemohli uplatnit slevu na dani na poplatníka.

Páral: Vláda se chová neprofesionálně

„Vláda nefunguje, jak by měla. Není jasné politické zadání. Pánové řekli, že nejsou politiky, a zjevně to chtějí dodržet tím, že se jako politici chovají neprofesionálně,“ komentoval současnou komunikaci v rámci koalice šéfredaktor Eura Pavel Páral.

Proti změnám daňových paušálů se postavila i opozice. Podle bývalého ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) by se daňová zátěž v příštích dvou letech zvýšila zhruba o 40 miliard korun. Šlo by tak o jedno z nejvýznamnějších zvýšení přímých daní od vzniku samostatného českého státu.

Odpoledne se Babiš se o návrhu bude bavit taky s předsedou Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karlem Havlíčkem. Podnikatelé zrušení základní daňové slevy odmítají. „Myslím, že se blížíme ke kompromisu. S Babišem jsme se shodli, že nemůžeme ty nejmenší připravit ani o korunu,“ prohlásil předseda asociace Karel Havlíček.

Živnostníci mohli přijít až o 25 tisíc 

OSVČ, které využívají paušály, by si podle návrhu ministerstva financí již nesměly odečítat z daní až 24 840 korun za rok. Zrušení osobních slev na dani by mohlo dopadnout až na 523 tisíc živnostníků. Ministerstvo naopak plánuje znovu zavést daňové slevy na dítě a vyživovanou manželku a vrátit daňovou slevu pracujícím důchodcům. Ty zrušila vláda Petra Nečase.

Pekárna
Zdroj: ISIFA/VLP/Matej Slávik
  • Lidí, kteří pracují jako osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ), je v Česku přes milionPomocí paušálů daní příjmy zhruba polovina z nich, v roce 2012 to bylo necelých 524 tisíc. 
  • Nejčastěji si odečítají 60 procent, to je sazba pro živnostníky. Naopak nejméně lidí využívá 40procentní výdaje, což se týká například umělců. Nejvíce, tedy 80 procent, mají řemeslníci a zemědělci.  
  • Ministerstvo financí teď navrhuje, aby nejvyužívanější, šedesátiprocentní tarif platil jen pro ty s obratem pod dva miliony korun. Nižší sazby už tuhle hranici mají. 
  • Průměrná daň, kterou jedna OSVČ skrze paušály ročně zaplatí, činí něco málo přes 19 300 korun. 
Vydáno pod