Německá ekonomika rostla nejrychleji za tři roky

Berlín - Největší evropská ekonomika v letošním prvním čtvrtletí vzrostla ve srovnání s předchozím o 0,8 procenta. Tempo růstu bylo přitom nejrychlejší za poslední tři roky a navíc dvojnásobné oproti čtvrtému kvartálu. Čísla zveřejnil spolkový statistický úřad, který tak potvrdil předběžný údaj. Německou ekonomiku podpořil hlavně růst investic a výdaje spotřebitelů, naopak vývoz růst brzdil.

Na vysokém růstu se podle analytiků velkou měrou podílelo i neobvykle mírné zimní počasí. Očekává se proto, že v dalším čtvrtletí ekonomika zpomalí. Co se týče meziročního srovnání, hrubý domácí produkt stoupl o 2,5 procenta po zvýšení o 1,3 procenta v posledních třech měsících loňska.

Miroslav Frayer, analytik, Komerční banka

„Jakékoliv oživení německých partnerů se projeví i v ČR. Už to vidíme na oživení v průmyslové výrobě, a to má pozitivní dopad na export českých podniků. Nejvíce z toho profituje automobilový průmysl a strojírenský.“

Export pokulhává, hlavně do Ruska a na Ukrajinu

Ovšem export, který je tradiční oporou německé ekonomiky, se potýkal se slabšími výkony. Konkrétně kvůli ekonomickým problémům hlavních obchodních partnerů země. „Pozitivní impuls přišel v mezičtvrtletním srovnání výhradně z Německa,“ vysvětlili statistici.

A na vině byla i ukrajinská krize. Německý vývoz do Ruska a na Ukrajinu zaznamenal v prvním čtvrtletí výrazný propad. Došlo totiž k prudkému poklesu kurzů ruského rublu a ukrajinské hřivny. Export německého zboží do Ruska klesl v meziročním srovnáni o 13 procent na 7,6 miliardy eur, což je přibližně 209 miliard korun. Na Ukrajinu německý vývoz spadl o 26 procent na 967 milionů eur. 

Německé euro
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/iStock/Kirillm

Celkově snížil vývoz ekonomický růst ve čtvrtletí o 0,9 procentního bodu. Naopak domácí poptávka HDP o 1,7 procentního bodu zvýšila a soukromá spotřeba mu pak přidala 0,4 procentního bodu.

Současně analytici upozorňují na to, že další země eurozóny, například Španělsko, podnikly kroky ke zlepšení konkurenceschopnosti a konečně začínají výhody těchto opatření pociťovat. To by mohlo znovu podpořit zahraniční obchod Německa. „Očekáváme, že vývoz opět nabere na rychlosti. Zbytek eurozóny si již nevede tak špatně,“ míní analytik banky Nordea Holger Sandte. Nordea se podle něj chystá zvýšit odhad růstu německé ekonomiky na letošní rok na dvě procenta z dosavadních 1,8 procenta.

Podle dubnové prognózy německé vlády letos domácí ekonomika posílí o 1,8 procenta. A v příštím roce by mělo tempo růstu podle vládní prognózy zrychlit na rovná dvě procenta. Německá ekonomika představuje hlavní motor hospodářského oživení v eurozóně a závisí na ní řada českých podniků.

Jenže po překvapivém dubnovém růstu se v květnu opět zhoršila tamní podnikatelská nálada. Pokles indexu nálady byl přitom výraznější, než se čekalo. Oznámil to dnes mnichovský výzkumný institut Ifo. Zpráva tak naznačila, že tempo růstu největší evropské ekonomiky po dobrém letošním začátku nyní zpomaluje. Pro podobný vývoj se v rozhovoru pro ČT24 vyslovil i analytik X-Trade Brokers Jaroslav Brychta.