České internetové firmy si v Bruselu stěžují na praktiky Googlu

Praha – Čeští provozovatelé internetových stránek si u Evropské komise stěžují na firmu Google. Podle nich směšuje funkce vyhledávače a vlastní propagace, čímž porušuje pravidla hospodářské soutěže například službami Google Images a Nákupy Google. Pokud Brusel jejich požadavkům nevyhoví, uvažují i o žalobě u českých soudů.

Čeští provozovatelé internetových stránek si u Evropské komise stěžují na Google (zdroj: ČT24)

Provozovatelé internetových obchodů tvrdí, že Google chce při vyhledávání upřednostňovat vlastní služby na úkor ostatních. Vadí jim třeba Nákupy Google, tedy internetový srovnávač placený jednotlivými prodejci, který se automaticky zobrazí při vyhledávání zboží. Uživatel se přitom může mylně domnívat, že jde o přirozený výsledek vyhledávání, nikoliv o reklamu. Vyhledávač tak uživateli paradoxně může nabídnout dražší produkt nebo službu. V budoucnu by podle nich mohl ohrozit malé internetové prodejce, ale také změnit prostor pro neplacené běžné odkazy.

Nákupy Google nejsou jedinou službou, na kterou si provozovatelé českých internetových stránek stěžují. Jinou je nové fungování Google obrázků. „Google si obrázek bere do své služby, ukáže vám ho prakticky celý a nemáte jediný důvod jít na stránku toho poskytovatele. Google se tak z vyhledávací služby stává poskytovatelem obsahu,“ konstatoval Ján Simkanič, předseda Sdružení pro internetový rozvoj. A to vadí majitelům původních práv obrázků, kteří dosud přes Google sbírali kliky.

Společnost, jejichž služeb využívá 90 procent Evropanů, šetří v této souvislosti Evropská komise. Pokud by dala za pravdu firmě ze Sillicon Valley, uvažují internetové asociace, že se obrátí na české soudy. „Ano, i žaloba může přicházet v úvahu,“ podotkl Simkanič.

Evropská komise vede kvůli stejným věcem s Googlem antimonopolní řízení. Sdružení se k řízení připojilo a zároveň vyzvalo českou vládu, aby se postavila na stranu českých firem a vytvořila tlak na evropskou exekutivu, která má v červnu rozhodnout, zda dá praktikám Googlu po navržených úpravách zelenou. České zastoupení Googlu se k tématu odmítlo vyjádřit. Šéf firmy dříve řekl, že s Evropskou komisí na řešení spolupracuje.