Babišův zásah do jádra koaliční smlouvy narazil, přes Sobotku neprojde

Praha – Znovuzavedení hospitalizačních poplatků ani udržení důchodové reformy nepřichází v úvahu. Koaliční smlouva bude platit buď jako celek, nebo vůbec. Tak reagoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na včerejší slova lídra ANO Andreje Babiše. Šéf financí v ČT řekl, že zrušení platby za pobyt v nemocnici považuje za chybu, stejně jako chystaný konec druhého pilíře penzijního systému. Lidovci jako třetí koaliční partner jsou k jednání o stokorunovém poplatku otevření. Podle Sobotky nicméně není důvod koaliční smlouvu měnit.

Šéf financí Andrej Babiš začíná s blížícím se termínem příprav státního rozpočtu přehodnocovat klíčové body z koaliční smlouvy. Připravované zrušení hospitalizačního poplatku nebo druhého důchodového pilíře podle něj bylo příliš unáhlené. Premiér ale reagoval jednoznačně. "Vláda musí pracovat, plnit svůj program, a ne se hádat. Koaliční smlouva platí jako celek a ČSSD nevidí žádný důvod ji měnit nebo zpětně zpochybňovat," uvedl na dálku Sobotka, který je na návštěv Rakouska.

BABIŠ ZAŘADIL ZPÁTEČKU

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) dnes zmírnil svou včerejší kritiku toho, kde všude koalice udělala chybu. „Zásadní jsou poplatky v nemocnici, ostatní zůstane, jak je,“ řekl serveru iDNES.cz. Tedy jak zrušení druhého důchodového pilíře, tak chystaná třetí sazba DPH. Podle Babiše se ANO pokusí koaliční partnery přesvědčit  o nutnosti znovuzavedení poplatku za hospitalizaci.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek jednání nevyloučil, i on ale zdůraznil, že platí koaliční smlouva. Pokud by se měla změnit, musí se na tom prý shodnout celá koalice. „My jsme říkali, že to není štastný způsob, především u poplatků za hospitalizaci. Tehdy si ale ani ČSSD ani ANO nechtěli nechat naše argumenty vysvětlit,“ zmínil ve vysílání ČT místopředseda lidovců Marian Jurečka.

Současná slova Babiše jsou podle něj „příjemné zjištění“. „Myslím, že toto téma můžeme klidně na půdě koalice otevřít. Ale pokud jde o otázku druhého pilíře penzijního systému, tady se přiznám, že nevidím žádný racionální důvod v tom pokračovat,“ dodal místopředseda KDU-ČSL. Argumentem je podle něj hlavně nízký zájem veřejnosti o účast ve druhém pilíři.

Bohuslav Sobotka, Andrej Babiš a Pavel Bělobrádek
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Němeček: Je to věc lídrů koalice

Ministr zdravotnictví za ČSSD Svatopluk Němeček se k otázce zpětného zavedení poplatků za nemocniční pobyt zatím staví rezervovaně. Klíčová je podle něho koaliční smlouva, kterou se jako ministr řídí. Vše ostatní pak nechává na jednání koaličních lídrů. „Pokud se koaliční strany dohodnou na změně, budu to respektovat,“ tvrdí Němeček. Na samotném zrušení ale nevidí nic špatného. ČSSD šla s tímto záměrem do voleb, a proto by bylo nelogické zpětně tuto prioritu začít měnit.

Podle opozičního poslance Miroslava Kalouska (TOP 09) je „smutné“, že ministr přišel na chybu až po několika měsících. Pro strany a hnutí typu ANO je podle něj typické, že své postoje mění velmi často. „Mám tuto zkušenost z bývalé koalice s panem Bártou z Věcí veřejných, ten v otázce důchodové reformy byl také schopen diametrálně změnit každý měsíc názor,“ tvrdí Kalousek.

PREZIDENT: OBRATY V NÁZORECH KOALICI ŠKODÍ

Změny názorů ohledně poplatků sleduje i prezident Miloš Zeman. Podle něj by se koaliční partneři měli jasně dohodnout, jaká jsou jejich stanoviska, a neměli by znovu otevírat témata uzavřená podpisem koaliční smlouvy. „Bylo by dobré, kdyby se v koalici dohodli, jaké je stanovisko partnerů. Když svá stanoviska průběžně často měníte, tak to nepůsobí příliš důvěryhodně,“ míní hlava státu.

Co se týče rušení druhého pilíře důchodového systému, to je podle Zemana nezbytné. „Jeho obnovení je nemožné, protože se do něj přihlásilo jen 80 000 lidí, což je směšný počet,“ poukázal prezident.

Vojtěch Filip z KSČM zase důchodový systém hodnotí jako chybný a nefunkční systém - jeho současné vklady se podle něj dají pohodlně převést do třetího pilíře. Snahu o vzkříšení nemocničních poplatků pak vidí jako opětovný obrat proti ústavě. „Ústava říká, že české zdravotnictví je bezplatné na základě všeobecného zdravotního pojištění,“ dodává s tím, že jejich zrušení je možné dostatečně kompenzovat změnami sazeb DPH nebo zvýšení plateb za státní pojištěnce. 

Proti zachování druhého pilíře i proti obnovení poplatku za hospitalizaci se postavila také Asociace samostatných odborů. Podle ní by se tím porušily sliby, které vláda dala voličům. „Asociace vyjadřuje velké znepokojení nad prohlášením člena vlády, kterým již po krátké době vládnutí neguje to, k čemu se zavázal v prohlášení své vlády a díky kterému tato vláda získala důvěru Poslanecké sněmovny,“ uvedl v prohlášení šéf odborové asociace Bohumír Dufek.

Velké šance Babišově záměru nedával ani komentátor týdeníku Respekt Ondřej Kundra. „Nedokážu si představit, že by ČSSD kývla na obnovení těch zdravotnických poplatků. To téma je pro ně příznakové, je to ideologické, oni se na tom v posledních letech vymezovali vůči pravicovým vládám,“ tvrdí novinář. Babišova slova se podle něj navíc dají vnímat jako strategický tah - záměrně silným prohlášením odpoutat pozornost od personálních sporů na ministerstvu spravedlnosti, které vede za hnutí ANO Helena Válková. (Podrobněji o sporu zde.)

Ondřej Kundra, komentátor:

„Já bych to bral zatím jako pouhý výrok a jistou strategii. Babiš má zásadní problémy na ministerstvu spravedlnosti, které se teď hodně řešily. Ve chvíli, kdy vystřelí takováto slova, tak tím přidává a nastavuje jinou agendu.“