Rušit druhý pilíř i hospitalizační poplatek byla chyba, přiznal Babiš

Praha – Ministr financí Andrej Babiš přehodnocuje další bod z dosavadních priorit koaliční smlouvy. V Událostech, komentářích uvedl, že avizované zrušení druhého důchodového pilíře bylo chybné rozhodnutí. Chce proto o možnosti jeho ponechání jednat v rámci koalice. Podobně se staví také ke zrušení poplatku za hospitalizaci v nemocnici. I zde šlo podle něj o unáhlené gesto, které prý v rámci svého hnutí „nedomysleli“ - jednalo se nicméně o daň za nalezení kompromisu.

Babiš lituje některých klíčových koaličních kroků (zdroj: ČT24)

„Mluví se stále o důchodové reformě a asi byla škoda, že se ruší ten druhý pilíř. Uvidíme, jestli to v rámci koalice ještě nezvedneme. Ta udržitelnost důchodů je problematická a neumím si představit, kdo teď vytvoří nějakou smysluplnou důchodovou reformu,“ komentoval Babiš.

Podle něj šlo nicméně o daň za nutný kompromis v rámci utváření koalice. „My jsme ještě političtí amatéři a asi jsme nedomysleli ty důsledky, ale museli jsme vytvořit nějakou vládu.  Udělali jsme ten kompromis, ale s odstupem času to vidím špatně,“ dodal šéf státní kasy. V rámci koalice bude chtít přehodnotit také hospitalizační poplatek. Bylo by podle něj vhodné jej vrátit na původní stokorunovou částku. „Bude to ale těžké, ČSSD jasně tvrdila při koaličním vyjednávání, že přes toto nejede vlak,“ dodal Babiš.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/Thinkstock

Nová vláda už ustavila komisi zástupců stran a expertů, která má jednat o budoucích změnách českého systému penzí. Podle předchozí koaliční dohody by měla mimo jiné hledat způsob, jak zrušit takzvaný druhý pilíř, prosazený předchozí Nečasovou vládou. Od loňska tato část penzijního systému umožňuje část odvodů přesměrovat do vlastního spoření. Využilo toho ale asi jen 80 tisíc lidí. „Bylo to špatně zpropagováno,“ poznamenal k tomu dnes Babiš.

Stokorunový poplatek za den pobytu v nemocnici zrušil Ústavní soud, nová vláda už ale platby v možné nižší výši neobnovila. Nejen Babiš, ale i šéf lidovců Pavel Bělobrádek již dříve řekl, že by vláda měla o obnovení poplatku začít diskutovat. Babiš také zapochyboval i o tom, jestli je dobrý nápad zavádět třetí sazbu DPH, na čemž se vládní koalice rovněž už dohodla. Myslí si, že to „není ideální“.

Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

ČSSD navrhuje výpadek za rušení nemocničních poplatků vyrovnávat zvýšením plateb za státní pojištěnce, s plánem financování na letošek a příští rok už v dubnu souhlasila vláda. Ministr financí už tehdy ale říkal, že situaci takto nechce řešit dlouhodobě. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD)navrhl zvýšit od července odvody státu do zdravotního pojištění za děti či důchodce ze 787 na 845 korun. Za pololetí by to podle něj mělo přinést do systému veřejného zdravotního pojištění 2,1 miliardy korun.

Druhý důchodový pilíř má podle dosavadních plánů skončit do ledna 2016. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) tvrdí, že se do něj přihlásilo málo lidí. Sociální demokraté už před volbami říkali, že ho po nástupu k vládě zruší. Dotkne se to asi 80 tisíc lidí, kteří si takto spoří. Podle původních plánů pravicové vlády měla přitom reforma přilákat půl milionu klientů jen během prvního půl roku. I tak je ale ve fondech zhruba 350 milionů korun. Jakým způsobem střadatelé peníze dostanou zpět, dnes nedokáže jednoznačně říct žádný politik. Nejčastěji se mluví o převedení fondů do třetího pilíře - tzv. penzijního připojištění.