Dohodu o Paskově stvrdili Mládek a zástupci NWR podpisem

Praha - Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) podepsal dohodu s firmou NWR o útlumu těžby ve ztrátovém Dole Paskov. Vláda zaplatí 600 milionů korun na sociální program pro horníky. Firma pak udrží těžbu do konce roku 2017. Původně se přitom měl důl zavřít už koncem roku. Dohodu musí ještě schválit Evropská komise.

Konečná verze dohody zní, že společnost NWR bude důl provozovat ještě tři roky a následně zaplatí jeho sanaci. O propuštěné havíře se pak postará stát tím, že pošle na jejich sociální zabezpečení 600 milionů korun. 

Státní podpora pro horníky je podmíněná tím, že OKD bude do roku 2017 na vlastní náklady provozovat těžbu a že bude udržovat minimální kmenový počet zaměstnanců ve výši 1 800 zaměstnanců. V roce 2017 pak může dojít k postupnému snižování zaměstnanců dolu až na hranici 1 600 zaměstnanců. 

V případě, že by výrazně klesly ceny uhlí, vyhradila si firma NWR právo od dohody odstoupit a důl uzavřít dřív. Na druhou stranu je ve smlouvě i možnost, že když se situace na trhu vyvine tak, že by byl důl ziskový, zavírat se vůbec nebude. 

Důl Paskov

… je dlouhodobě ztrátový, loňská ztráta dosáhla 1,2 miliardy korun. Důl vlastní společnost OKD. Ta loni rozhodla o tom, že pokud nepomůže stát, uzavře důl ke konci roku 2014.  

Firma OKD je stoprocentně vlastněna firmou NWR se sídlem v Amsterodamu. Společnost NWR zase téměř ze dvou třetin vlastní mezinárodní investiční skupina BXR, v níž má zhruba poloviční podíl český podnikatel Zdeněk Bakala. V Dole Paskov pracují přibližně tři tisícovky lidí (včetně agenturních pracovníků). S uzavřením dolu proto nesouhlasili odboráři, podle nichž jsou pod zemí ještě miliony tun uhlí, které by se daly vytěžit.