Ceny nových bytů: V regionu vede Praha, nejdráž je v Londýně

Praha – Nové byty v Česku jsou nejdražší ze střední Evropy, podle studie společnosti Deloitte stojí čtvereční metr zhruba 32 556 korun. To je třeba o sedm tisíc korun víc než v Maďarsku – nejlevnější zemi regionu. V rámci Evropy ale Česko i tak patří k levnějším zemím. Naopak vůbec nejdráž vyjde nové bydlení ve Francii a Velké Británii. V přepočtu přes sto tisíc korun za metr čtvereční.

Na cenách bytů se významým způsobem podílí jejich lokalita, vůbec nejdražší jsou v metropolích a velkých aglomeracích. „Například ceny bytů v Praze převyšují republikový průměr více než dvojnásobně – podobně jako v Hamburku, Londýně nebo Paříži,“ vysvětlila Diana Rádl Rogerová, partnerka Deloitte, tedy firmy, která evropskou studii Property Index realizovala.

Ceny pražských bytů podobné jako v Madridu

Praha má navíc vyšší ceny než hlavní města v okolí. „V Praze ceny nových rezidenčních nemovitostí převyšují ty ve Varšavě o 750 eur (v přepočtu 20 587 korun) za metr čtvereční a jsou srovnatelné například se španělským Madridem, kde došlo v posledních letech na rezidenčním trhu ke značnému ochlazení,“ dodala Rádl Rogerová. Navíc jak uvedl pro ČT Pavel Novák, senior konzultant pro oblast nemovitostí a stavebnictví z firmy Deloitte, po bytech v Praze byla na rozdíl od loňského roku zvýšená poptávka.

Češi by si přitom na nový byt o rozloze 70 metrů čtverečních uspořili za zhruba sedm let, pokud by si dávali stranou celý hrubý plat. K pořízení takového bytu by bylo třeba 7,2násobek průměrného ročního hrubého platu. „Zatímco v Dánsku je k pořízení nového rezidenčního bydlení zapotřebí 2,1násobek průměrného ročního hrubého příjmu, v České republice je to již 7,2násobek, podobně jako v Polsku a Maďarsku se 7,4násobkem. Pro pořízení nového bytu v Izraeli je pak dokonce nutné počítat s 12 ročními platy,“ vysvětlil manažer Deloitte pro oblast nemovitostí a stavebnictví Petr Hána.

A rozdíly jsou u některých měst ještě citelnější. Například v Mnichově, který je nejdražším německým městem z hlediska pořízení rezidenční nemovitosti, se loni nové byty v průměru prodávaly ve výši 5 600 eur (153 720 korun) za metr čtvereční. A společně s Moskvou, kde se cena nových bytů pohybuje na 4 200 eurech (115 290 korun) za metr čtvereční, tak překračují průměr cen v dané zemi více než trojnásobně.

Mezinárodní měnový fond (MMF) však zároveň varuje, že ceny domů se v mnoha zemích pohybují vysoko nad historickými průměry a svět musí jednat, aby zabránil nebezpečí dalšího ničivého kolapsu na tomto trhu. Ceny domů v poměru k příjmům a nájmům ve většině nejvyspělejších zemí „zůstávají výrazně nad historickými průměry“, jak prohlásil náměstek generální ředitelky MMF, čínský ekonom Min Ču. Platí to například pro Austrálii, Belgii, Kanadu nebo Švédsko. 

K nejdražším městům v Evropě patří Londýn a Paříž. Průměrná cena za pořízení bytu v blízkosti centra Londýna překračuje 10 000 eur (274 500 korun) za metr čtvereční. V Paříži pak průměrné tržní ceny starších bytů dosáhly 8 140 eur (223 443 korun) za metr čtvereční.

Naopak nejlevněji bylo v Budapešti, Lisabonu a Varšavě – s cenami 1 140 (31 293 korun), 1 640 (45 018 korun) a 1 704 eur (46 775 korun) za metr čtvereční se staly nejlevnějšími hlavními městy v roce 2013.

Vysoké pořizovací náklady při koupi bytu také diktují podobu poptávky: Češi mají zájem především o malé a jednoduché byty do tří milionů korun. V Praze se za první čtvrtletí prodalo 1 350 bytů, přičemž byty typu 2+kk tvořily 43 procent a 3+kk 27 procent. U čtyřpokojových bytů však zájem klesl na 10 procent a po prostornějším (a dražším) bydlení je poptávka minimální. V metropoli tak zůstává 2 000 bytů, které se neprodaly už déle než dva roky.

Vydáno pod