Soud potrestal Lukoil vedený Zemanovým poradcem za výměnu kerosinu

Praha – Pokutu 27 milionů korun potvrdil soud firmě Lukoil Aviation Czech. Upozornily na to Lidové noviny. Lukoil má pokutu zaplatit Správě státních hmotných rezerv za to, že před pěti lety při obměně strategických zásob leteckého petroleje „zmizela“ zhruba polovina objemu. Verdikt ale zatím není pravomocný. V čele českého Lukoilu figuruje Martin Nejedlý, který je také poradcem prezidenta Miloše Zemana.

Lukoil Aviation Czech měla podle Správy státních hmotných rezerv v roce 2009 obměnit 30 tisíc kubíků zásob leteckého petroleje. Společnost potom údajně odebrala palivo za 275,6 milionu, ale nově dodala jen necelou polovinu. Správa hmotných rezerv potom firmě udělila pokutu ve výši 20 procent z ceny nedodaného paliva a úrok z prodlení ve výši osmi procent za rok, což Lukoil rozporoval. Letos v červnu se správa rezerv obrátila na soud, který nyní rozhodl, že pokuta platí. Lukoil se proti verdiktu ale může odvolat, a to do patnácti dnů od doručení platebního rozkazu.

Soudní spor má vliv i na nejvyšší politiku – jednatel Lukoil Aviation Czech Martin Nejedlý je poradcem prezidenta Miloše Zemana. V minulosti také kandidoval za tehdejší SPOZ v komunálních volbách a v současnosti je místopředsedou Strany práv občanů. Zeman již dříve naznačil, že zváží další spolupráci s Nejedlým, ale čeká, jak spor dopadne.