Dienstbier: Neziskovky by neměly spolufinancovat projekty EU

Praha – Spoluúčast neziskových organizací na financování evropských projektů nepovažuje ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier za správné. Navrhuje, aby na sociální služby, začleňování a vzdělávání zbytek prostředků k penězům z fondů EU dál dával jen stát. Záměr dnes projedná vláda, podobně se ale již vyjádřila ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) či vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Při čerpání evropských peněz musí Česko doložit část financí, u prospěšných projektů to bývá 15 procent rozpočtu. Dosud celý tento podíl poskytoval stát. Podle nových pravidel, která navrhlo ministerstvo financí, by si neziskové organizace měly samy sehnat aspoň pět procent financí.

Pokud by se podle něj spoluúčast zavedla, dokázalo by evropské finance čerpat jen pár organizací. Hrozilo by tak například omezení nabídky služeb pro postižené, seniory, lidi v tísni či rodiny s dětmi. „Budu předkládat pozměňovací návrh, aby to bylo přesně stanoveno v oblasti osob se zdravotním postižením nebo handicapem nebo v oblasti vzdělávání na výši nula procent na pevno a u těch ostatních věcí pět procent,“ podotkl.

Muž na vozíčku
Zdroj: ČT24/ČTK/WAVEBREA

Jiří Dienstbier:

„Tato změna je nezbytná i z hlediska hladkého čerpání fondů (…) Jakékoliv čerpání pro tuto oblast se mnohonásobně vrátí jednak v zajištění služeb, ale i fiskálně, protože ty peníze se budou v různých podobách okamžitě do státního rozpočtu vracet.“

Dienstbier zdůraznil, že si stát v podstatě objednává u těchto neziskových kanceláří služby, které není schopen zajistit sám. Měl by je tak plně hradit či alespoň zajistit jejich hrazení. „Neziskové organizace zajišťují za málo peněz služby, které stát není schopen zajistit. Najednou se tu předkládají pravidla, která by jim v podstatě znemožnila v této činnosti pokračovat,“ prohlásil Dienstbier.

Jen z nového evropského operačního programu Zaměstnanost by Česko mohlo do roku 2020 získat téměř 2,14 miliardy eur (nyní téměř 59 miliard korun). Česko by tak mělo doložit skoro 12 miliard korun. Minimálně třetinu z této sumy by si měli podle nových pravidel sehnat sami realizátoři, tedy většinou neziskové organizace.