Za zelenou elektřinu podle návrhu zaplatí více ti spořiví

Praha – Stát by nově mohl zaplatit část účtů za takzvanou zelenou elektřinu. Celkově by tak každoročně pomohl domácnostem i firmám zhruba čtyřmi miliardami korun. Novinkou je určení výše poplatku, která se už nebude odvozovat od spotřeby, ale od kapacity jističe. Ministerstvo průmyslu hovoří o tom, že nikdo nemůže prodělat. Analytici ale odhadují, že na změnu paradoxně doplatí spořivé domácnosti.

Lidé dnes platí účty za elektřinu podle toho, kolik energie podle elektroměru spotřebují. Podle změny ministerstva průmyslu bude ale nově o částce na složenkách rozhodovat to, kolik proudu dokáže odebírat jistič patřící konkrétní domácnosti. „Domácnosti, které se snaží šetřit elektřinou a dokáží díky tomu snížit svou připojovací kapacitu, na tom vydělají,“ uvádí Pavel Šolc, náměstek ministra průmyslu a obchodu.

Podle analytiků je zde, ale ještě druhá stránka mince. „Ušetří na tom domácnosti s velkou spotřebou a prodělají na tom zejména důchodci a osamělí lidé,“ říká Jan Schindler, analytik kalkulátoru TZB-info. Protože pokud v jednom domě mají všechny byty stejné jističe, budou také platit stejnou částku a je jedno, zda jde o čtyřčlennou rodinu nebo o důchodce, který bydlí sám.

O částce za energii nebude rozhodovat elektroměr, ale jistič (zdroj: ČT24)

Více by podle nového výpočtu také platily například rodinné domy, které mají jističů několik. Příspěvek za zelenou elektřinu by totiž musely platit za každý z nich.

Návrh zákona kritizuje i regulační úřad

Ministerstvo nicméně tvrdí, že platba za jistič bude nastavena tak, aby se na změně dalo jen vydělat. „Pro státní rozpočet to znamená průměrný roční výdaj navíc v horizontu řádově mezi čtyřmi a půl a pěti miliardami korun za rok, “ dodává Šolc.

Návrh, který cestou na vládu zatím posbíral už tisíce připomínek, ale kritizoval také Energetický regulační úřad (ERÚ). Je podle něj zmatečný. Už je jenom z toho důvodu, že změny nastanou pro zákazníky v polovině příštího roku. „Nebude vědět, jestli to je pro něj výhodnější nebo není. Nám vadí, že ten zákon je šitý horkou jehlou, že se vlastně celý vyráběl za zavřenými dveřmi,“ řekl mluvčí ERÚ Jiří Chvojka.

Zákon naopak vítají velcí odběratelé proudu, jako jsou například železárny. Ty ale ERÚ varuje, že nová legislativa přinese také nemálo změn, které naopak v jiných částech účtu můžou ceny prodražit.