Sazby hypoték klesly na historické minimum

Praha – Průměrná úroková sazba hypoték v září dále klesla na 2,54 procenta. Opět se tak po srpnu s 2,65 procenta dostala na rekordně nejnižší hodnotu za dobu sledování ukazatele. Čísla zveřejnil Fincentrum Hypoindex, který průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace sleduje od roku 2003.

V meziměsíčním srovnání zájem o hypotéky mírně vzrostl. V září si pro hypoteční úvěr zašlo do bank 8 302 lidí, což je o 1 787 více než v srpnu. Co do počtu nových hypoték bývá léto zpravidla slabší, lidé si je zřizují spíše až po prázdninách a dovolených. Až na rok 2012 tak bylo září na počet nových úvěrů vždy úspěšnější než srpen.

Přestože se počet zájemců o hypoteční úvěr v září zvýšil, banky mnoho slevových akcí nepřipravily. „Ačkoliv většina bank v září oficiální sazby výrazně nezměnila a akční nabídky spíše doznívaly, mají na poklesu průměrných sazeb Hypoindexu zásluhu prakticky všechny banky. Aktuálně téměř nemá smysl jednotlivé akce sledovat. Končící akční nabídky se v podstatě přelévají do individuálních slev a sjednaná úroková sazba mimo akční období tak může být stejná jako právě ukončená akce či nižší,“ uvedl vedoucí analytik Fincentra Josef Rajdl.

Průměrná hodnota 2,54 % je přece jenom statistická jednotka. „Pod ta dvě a půl procenta nedosáhne každý, ale dá se říct, že minimálně 30, 40 % zákazníků pod tu průměrnou sazbu dosáhne,“ uvádí Libor Ostatek, ředitel společnosti Golem Finance.

Pokles by měl podle odborníků pokračovat i v říjnu, protože několik velkých bank si naplánovalo takzvané hypoteční dny, kdy například po dobu dvou týdnů nabízejí hypoteční úvěry s velmi výhodnou úrokovou sazbou. Pokles by se měl podle Ostatka zastavit pod hranicí 2,5 %. 

S hypotékou jsou také spojené vstupní a servisní poplatky. „U obou je takový trend, že jsou tyto poplatky téměř na nule. To znamená, že my jsme dnes ve standardu zvyklí ty poplatky platit převážně za odhad nemovitosti, ale i tam se nabízejí akce za nulu. A pokud je poplatek za zpracování hypotéky, tak je spíše symbolický, maximálně do tří tisíc korun,“ doplňuje Ostatek.