Levněji než z Prahy vyjdou letenky z Brna, Ostravy či Bratislavy

Praha - Při analýze, ze kterých letišť se dá nejlevněji cestovat do Evropské unie, může být vodítkem průzkum, který porovnává ceny za kilometr. Podle této statistiky patří Praha do středních pater hodnocení. Průměrná cena letenky s odletem z české metropole totiž činí 2 koruny 43 haléřů za jeden kilometr ve vzduchu. Na kilometr letu vychází nejlevněji polské nízkonákladové letiště Modlin, které leží asi 40 kilometrů od Varšavy. Levně vychází také Brno, Ostrava a Bratislava.

Lacinější letenky než v Praze se dají koupit i na berlínském letišti Schönefeld, to ale patří na německé poměry mezi ty cenově dostupnější. Naopak cestování z Mnichova, Norimberku, nebo Drážďan, odkud Češi také rádi vyrážejí do světa, přijde pasážery na více peněz, než kdyby jejich odletovou destinací byla Praha.

Z Ruzyně startuje více než padesátka aerolinek, které napřímo směřují do 130 míst na třech kontinentech. Nejdelší let z Prahy míří přímo do jihokorejského Soulu. Ročně využije služeb Letiště Václava Havla téměř 11 milionů lidí, což je sice zhruba poloviční počet ve srovnání s vídeňským letištěm Schwechat, ale je to více pasažérů, než odbaví za dvanáct měsíců letiště Frederyka Chopina ve Varšavě. Evropský primát v tomto ohledu drží londýnské Heathrow s ročním počtem 73 milionů přepravených cestujících.

Ze kterých letišť se dá nejlevněji cestovat do Evropské unie? (zdroj: ČT24)
Vydáno pod