V Česku se množí případy pašovaných cigaret z Ukrajiny

Praha – Celníci evidují rostoucí počet případů, kdy se do Česka z Ukrajiny pašují cigarety. Jen za posledních čtrnáct dní se jim v linkových autobusech z východu podařilo objevit bezmála tři miliony kusů cigaret. U jednoho zásahu celníků byla i kamera České televize.

Kamerou ČT: Zátah celníků na pašování cigaret (zdroj: ČT24)

„Ukrajina spadá do kategorie tradičních zemí, odkud se k nám cigarety pašují, stejně častá bývá Moldávie, Balkán a Rusko,“ informuje vedoucí mobilního dohledu pražských celníků Roman Havelka. Krabička, kterou kuřák na Ukrajině pořídí za pětadvacet až třicet korun, se dá v Česku prodat za dvojnásobek; na spotřební dani tratí stát.

V minulosti celníci evidovali hodně případů pašování v lůžkových vozech mezinárodních rychlíků; v současnosti se častým prostředkem pro pašování cigaret stávají běžné autobusové linky mezi Ukrajinou a Českou republikou. „Nejčastější prostory pro ukrytí pašovaného zboží jsou prostory motoru, dutiny, filtry,“ informoval při dopoledním zásahu, který se zaměřil na linku Kyjev–Katovice–Praha, zástupce celní správy Radek Anders. V zavazadlech pasažérů sice celníci cigarety nenalezli, autobus ale z centrálního nádraží Florenc zamířil do celního skladu, kde prochází zevrubnou kontrolou.

Jako první se kontroluje motor a přední maska autobusu. Rozebrat celý vůz trvá zhruba šest až osm hodin. V případě dopolední kontroly nebyli celníci úspěšní, svou pozornost ale na linkové spoje chtějí zachovat i nadále. Předchozí zátahy ukázaly, že cigarety se mohou skrývat úplně všude. „V interiéru jde nejčastěji o klimatizaci. Při našem posledním případu byla celá klimatizace odejmuta a místo ní pašeráci nasadili falešné potrubí s cigaretami,“ doplňuje celník Radek Andres.