Letní sezona skončila pro téměř pět set podnikatelů pokutou

Praha - Neseznámení s cenou a špatné doklady o prodeji. Takové byly podle České obchodní inspekce (ČOI) nejčastější chyby, kterých se v letní sezoně dopouštěli podnikatelé. Inspektoři provedli po celé republice více než 1 300 kontrol a rozdali na pět stovek pokut.

Koupaliště, hrady, zámky, sportovní areály, ubytovací zařízení i občerstvení. Místa, kam v létě míří turisté a návštěvníci. A také inspektoři České obchodní inspekce, kteří od dubna do konce září zkontrolovali 1 338 provozoven. Chyby našli v 526 případech. „Nejčastěji prodávající porušovali zásady poctivosti prodeje, neseznamovali spotřebitele s cenou nabízených výrobků a služeb a také nevydávali řádně na vyžádání spotřebitele doklady o koupi nebo poskytnuté službě,“ uvedl mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Ze statistik vyplývá, že inspektoři zjistili pochybení u každého třetího ubytovacího zařízení a na každém čtvrtém koupališti. Nejvíce prohřešků bylo v Moravskoslezském a Olomouckém kraji, kde chybovaly tři z pěti provozoven zaměřených na turisty.

Celkem inspektoři rozdali 464 pokut v hodnotě přes 1,2 milionu korun, další desítky správních řízení zatím běží. „Výsledky kontrol prokázaly, že nedostatky při sezonním prodeji zboží a nabídce služeb stále přetrvávají a prodávající porušují zejména ustanovení zákona o ochraně spotřebitele. Celkové výsledky letošních letních kontrol se ale nijak výrazně neliší od loňského roku,“ dodal Fröhlich s tím, že podobné sezonní kontroly plánuje inspekce i v zimě.

Výsledky letních kontrol ČOI
Zdroj: ČT24/ČOI
Vydáno pod