Zeman kritizuje rušení předsednictva ERÚ

Praha - Prezident Miloš Zeman kritizuje kromě služebního zákona i další vládní novelu energetického zákona, která ruší předsednictvo Energetického regulačního úřadu a nahrazuje ho radou. Podle nynější šéfky ERÚ Aleny Vitáskové to nahrává energetickým firmám, podle prezidenta však musí úřad zůstat nezávislý. Namísto bouřlivé debaty dnes ve sněmovně poslanci novelu energetického zákona z programu stáhli.

Miloš Zeman v roce 2001 předsedal české vládě, Alena Vitásková zase českému plynárenství. I díky ní se premiér mohl pochlubit, že jeho vláda prodala Transgas německé RWE za 133 miliard korun, přestože analytici původně odhadovali obchod na pouhých 80 miliard.

V současné době hrozí, že Vitásková přijde o funkci ředitelky ERÚ, prezident Zeman zase o pravomoc zvolit či odvolat šéfa této instituce. Oba proto opět nacházejí společnou řeč. „Moje funkce by skončila, to stejné by bylo i u místopředsedů. Radu by mohl řídit například politolog,“ tvrdí Vitásková. „Jsem pro nezávislost Energetického regulačního úřadu,“ namítá Zeman.

Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka chce vláda na ERÚ stejnou hierarchii jako na Českém telekomunikačním úřadě. ERÚ ale namítá, že na rozdíl od telekomunikací jejich úřad stanovuje ceny pro energetické společnosti. Současně ERÚ také tvrdí, že novela energetického zákona nahrává velkým firmám, které přes politiky prosadí v radě své zájmy.

  • Jiří Chvojka, mluvčí ERÚ: „Je to politické rozhodnutí, navíc to dává moc do rukou ministra, který o této zákonné změně rozhoduje, takže je naprosto jasné, že tam nějaký politický zájem je.“

Opoziční ODS vadí, že zákon, který cestou do sněmovny posbíral přes tisíc připomínek, měl být odhlasován ve zrychleném čtení. Stejně to vidí i hnutí Úsvit. „My samozřejmě vítáme, že si sami poslanci vládní koalice uvědomili, že už to na schůzi nejde dále projednávat,“ reagoval předseda Tomio Okamura.

Vitáskové pomáhá Vesecká

Vitásková navíc překvapivě jmenovala svou místopředsedkyní bývalou nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou, která má od tohoto týdne ERÚ pomoct řešit kauzy podezřelých licenčních spisů solárních elektráren. V jedné z nich je ovšem obžalována sama ředitelka Vitásková.

Kritici tvrdí, že Vesecká ve funkci nemůže zůstat, protože nemá potřebnou kvalifikaci. Co ale může určitě nabídnout, je znalost prostředí justice i politiky. Po dnešním jednání sněmovny je však zřejmé, že obě vlivné ženy novela z funkcí předčasně nepropustí. Vláda má totiž po dnešku spíše už jen teoretickou šanci zákon do konce roku prosadit.