Krize zažehnána, prodej aut v Evropě roste. Nejvíc se daří škodovce

Praha – V Evropské unii se prodává stále víc aut. V říjnu se jejich počet meziročně zvýšil o 6,5 procenta a lidé si jich koupili víc než milion. Podle evropského sdružení výrobců automobilů prodeje rostou už 14 měsíců po sobě. Největším skokanem je Škoda Auto.

Redaktor Světa motorů: Do krize spadli všichni, teď se konečně daří (zdroj: ČT24)

Kromě Francie a malých trhů roste prodej aut všude. A to platí i pro Česko, kde produkce osobních vozů míří k novému rekordu. Za deset měsíců stoupla meziročně o téměř 12 procent na 1,047 milionu. Vyplývá to z informací Sdružení automobilového průmyslu. Největší úspěchy podle něj slaví Škoda.

„V pololetí tohoto roku byl zaznamenán růst o 10,3 procenta, v průběhu dalších měsíců tedy růstový trend pokračoval,“ uvedl ředitel sdružení Antonín Šípek. Za celý letošní rok sdružení očekává rekordní produkci kolem 1,2 milionu aut.

Vliv na odbyt má konec finanční krize. Ačkoliv čísla nejsou tak vysoká, jak tomu bylo před ní, jdou stále nahoru, tvrdí redaktor David Šprencl z časopisu Svět motorů.

Kromě Škody se daří značkám Renault, Ford či Volkswagen. Poslední jmenovaný německý automobilový koncern dnes navíc oznámil, že španělský Seat, jejž vlastní, ukončí začátkem příštího roku prodej na ruském trhu. „Značka Seat zastaví prodej nových osobních vozů v Rusku od 1. ledna 2015, a to kvůli poklesu v sektorech, ve kterých je zastoupena, celkové ekonomické situaci v Rusku a výkyvům měnového kurzu,“ prohlásil podle agentury Reuters mluvčí ruských aktivit Volkswagenu.

Vydáno pod