Systém na evidenci tržeb vytvoří státní podnik, soutěž nebude

Praha – Ministerstvo financí chce zakázku na vytvoření systému elektronické evidence tržeb zadat podniku Státní pokladna Centrum sdílených služeb, jenž vznikne v lednu oddělením ze Státní tiskárny cenin. Fakticky tak plánuje vytvořit systém vlastními silami. Ministerstvo o tom informovalo v reakci na informace z Hospodářských novin, které uvedly, že úřad zadá zakázku za čtvrt miliardy korun bez soutěže kvůli ochraně citlivých dat.

„Vzhledem k mimořádným nárokům na bezpečnost dat v rámci systému elektronické evidence tržeb a racionální snaze o maximální insourcing v rámci vlastních kapacit resortu je v případě softwarového řešení projektu počítáno se státním podnikem Státní pokladna Centrum sdílených služeb,“ uvedlo MF.

Plánovaný postup je podle úřadu osvědčenou praxí i v zahraničí. „Například v Rakousku významné systémy pro daňovou správu, které obsahují důvěrné a citlivé informace, realizuje společnost vlastněná ministerstvem financí s názvem BRZ. To znamená, že při přípravě elektronické evidence tržeb rozhodně nedojde k zadání zakázky bez soutěže, ale o zpracování systému de facto vlastními silami,“ upřesnil resort.

Úřad dále uvedl, že v žádném případě nehodlá obcházet zákon o veřejných zakázkách ani jiný zákon, naopak bude postupovat přesně podle legislativy. „Aby nedošlo k možnému úniku citlivých informací o daňových poplatnících, obrátilo se MF (resp. Generální finanční ředitelství) v souladu se zákonem na Národní bezpečnostní úřad s žádostí o povolení výjimky,“ dodalo ministerstvo.

„Zákon na tento případ přímo myslí, jmenuje se to in-house proces zadávání. Logika je taková, že podnik je zřízen státem, je pod kontrolou státu, a pokud dodává pouze pro stát, což nový podnik Státní pokladna bude, tak může tento institut použít,“ říká náměstek pro finance, audit a provoz Lukáš Wagenknecht.

Někteří poslanci se nad rozhodnutím MF pozastavili. „Musím říci upřímně, že se mi to až moc nelíbí, toto rozhodnutí pana ministra financí,“ sdělil předseda sněmovního rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD). Považuje to nicméně za otázku, kterou by měla projednat koaliční rada. Stejně tak se tím mají zabývat poslanci ČSSD.

Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) soudí, že pokud by Státní tiskárna cenin dokázala zakázku pokrýt alespoň z 60 % vlastními kapacitami, tak by to mělo logiku. „Pokud bude fungovat pouze jako překupník, o to větší a netransparentnější je to podvod,“ varoval Kalousek. „Podle mě je to špatně,“ dodal předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Ministerstvo by prý mělo vypsat výběrové řízení.

Podle odborníků na počítačovou bezpečnost bude evidence tržeb vyhledávaným cílem hackerů. Výběr státního podniku tedy považují za vstřícný krok vůči daňovým poplatníkům. Pokud ministerstvo vybere kvalifikované pracovníky, měla by být data podnikatelů i zákazníků v bezpečí. „Když ten systém bude na začátku dobře navržen, jednoduše, spolehlivě, tak i kdyby ho servisovala firma s menším zázemím, tak to zvládne,“ předpokládá expert na IT bezpečnost Jiří Nápravník.

Jak elektronická evidence tržeb funguje? Jde vlastně o vylepšený systém registračních pokladen. Právě ty slouží jako paměťové médium, které zaznamenává údaje o všech tržbách daného podnikatele. Záznamy posléze živnostník odevzdá jako součást daňového přiznání.

Elektronická evidence ale pracuje na bázi internetové sítě a údaje sbírá průběžně po celý rok. Pokladna je napojena přímo na internet a informace o každé přijaté platbě jsou okamžitě k dispozici pracovníkům finančních úřadů.

Zavádět se bude postupně

Elektronická evidence tržeb, která má začít fungovat v roce 2016 a zlepšit výběr daní, je podle deníku největším technologickým projektem současné vlády. Firmy kvůli ní budou muset investovat do nových či vylepšených pokladen miliardy korun (více zde).

Zajistit důkladnou kontrolu je podle zástupců podnikatelů nutné hlavně v některých oborech. „Někteří nepřiznávají všechno, co přiznávat mají. Týká se to především služeb v oblasti pohostinství nebo ubytovacích služeb,“ připustil Karel Havlíček, šéf Asociace malých a středních podniků a živnostníků.

Systém elektronické evidence tržeb plánuje stát kvůli náročnosti zavádět postupně – nejdřív (na začátku roku 2016) přijdou na řadu provozovatelé restaurací a hotelů. Ve druhé vlně v dubnu by se měli zapojit maloobchodní prodejci a jako poslední do nového systému naskočí drobní živnostníci.