Akcionář Agelu Polach se snaží odvolat Chrenka z řízení firmy

Praha - Martin Polach, menšinový akcionář zdravotnického holdingu Agel, chce z řídících orgánů firmy odvolat majoritního vlastníka Tomáše Chrenka. Informuje o tom deník Mladá fronta DNES (MfD). Chrenek podle Polacha porušil povinnosti při výkonu funkce v holdingu s tržbami v řádu miliard korun. Oba akcionáři podle deníku vedou spory o směřování firmy a odkup podílů. Podle týdeníku Euro se ale o Agel zajímá fond spojený s Andrejem Babišem, jehož firmě Agrofert patří i skupina Mafra, která vydává deník MfD.

Polach vlastní čtvrtinu akcií Agelu, Chrenek zbývající tři čtvrtiny. Na úterní valné hromadě společnosti chce Polach prosadit nové stanovy a odvolat členy dozorčí rady Chrenka, Jakuba Kotrbu a člena představenstva Libora Vrbu. Polach argumentuje tím, že nejednali s péčí řádného hospodáře a před zájmy firmy upřednostňovali zájmy majoritního akcionáře, tedy Chrenka. Tomáš Chrenek se k obviněním dosud nevyjádřil.

Podle deníku se Polach neúspěšně snaží prodat svůj podíl v Agelu. Předkupní právo má Chrenek, který však akcie koupit nechce, ale zároveň odmítá svůj podíl Polachovi prodat. Polacha prý Chrenek odstřihl od řízení holdingu i od výnosů ze zisku, píše MfD.

List dále uvedl, že Polach si odvoláním Chrenka může usnadnit prodej vlastních akcií. Cení si je čtyři miliardy korun podle posudku, který odhaduje celkovou hodnotu Agelu na 17 miliard. MfD píše, že podle odborníků by se firma mohla prodat spíše za deset miliard.

Vliv Andreje Babiše

Týdeník Euro již v úterním vydání napsal, že Polachovi se sice nedaří prodat podíl v Agelu, ale mohl by za úplatu podstoupit výkon akcionářských práv. Nabídku již údajně dostal od fondu Hartenberg Holding, který spravuje kapitál ministra financí Andreje Babiše (ANO). Euro spekuluje, že se snahou o ovládnutí Agelu souvisí Babišovy útoky na ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD), kterými udajně Babiš posiluje svůj vliv na zdravotnictví. Šéf fondu Josef Janov ovšem tvrdí, že o Polachova práva zájem nemá, píše Euro.