Rozpočtový výbor chce přilepšit sportu nebo hudebním festivalům

Praha - Rozpočtový výbor doporučil přesunout v rozpočtu na příští rok celkem 1,9 miliardy korun. Navrhl například přidat miliardu korun na podporu sportu, další peníze chce přidat ministerstvu kultury. Dále navrhl přesunout 180 milionů korun z rozpočtové rezervy na krytí vyšších platů ústavních činitelů, soudců a státních zástupců. Nedohodl se naopak na navýšení peněz pro vědu. Podle opozice jsou změny nesystémové.

Výbor hlasy všech přítomných poslanců doporučil podpořit významné hudební festivaly celkovou částkou přes 44 milionů korun na úkor příspěvku Evropské unii. Pražské jaro by mělo dostat 17 milionů, Mezinárodní hudební festival Český Krumlov zhruba osm milionů, Smetanova Litomyšl skoro šest milionů, Dvořákova Praha pět milionů, České doteky hudby 3,5 milionu, Struny podzimu tři miliony a Janáčkův máj 1,7 milionu korun.

„Myslím, že je potřeba podporovat takovéto akce s mezinárodním významem,“ řekl předseda výboru Václav Votava (ČSSD). Někteří poslanci však vyjádřili údiv nad tím, že peníze nebyly zahrnuty v původním návrhu. „To, že máme ministra kultury, který takové akce, které zajišťují České republice mezinárodní prestiž, nepokládá za politické priority, je prostě ostudné,“ prohlásil exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Dalších 110 milionů korun navrhl přidat kultuře Jaroslav Klaška (KDU-ČSL). Určeny jsou například na podporu divadel, orchestrů a knihoven.

Miliardu navíc pro sport uvedl Votava jako návrh sociální demokracie. Poznamenal však, že o něm ještě bude jednat koaliční rada. Podle opozice ale změna není příliš efektivní, protože zatím nikdo přesně neví, kam by peníze měly konkrétně jít. „Není to systémové. Myslím, že pokud je to rozpočtová priorita vlády, tak to mělo být ve vládním návrhu. Takhle se uměle nafukují nějaké položky,“ říká poslanec ODS Zbyněk Stanjura.

„Je třeba dát do sportu více peněz, protože je podfinancován. Sportovní organizace si finanční prostředky zaslouží. Mělo by to být směřováno do drobnějších sportovních organizací, pro základní sport,“ reaguje předseda výboru Votava.

Rozpočtový výbor chce přilepšit sportu nebo hudebním festivalům (zdroj: ČT24)

Uspěla i poslankyně Věra Kovářová (TOP 09 a STAN) s návrhem přidat 400 milionů korun na obnovu kulturních památek. Z evropských dotací bude nově možné čerpat peníze pouze na památky zapsané v seznamu UNESCO a národní kulturní památky, zatímco na ostatní památky to možné nebude; 40 tisíc objektů by se ocitlo bez finanční podpory.

Na žádost zdravotnického výboru doporučil rozpočtový výbor přidat peníze Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví a na programy ochrany zdraví v celkovém objemu 54 milionů korun z jiných položek ministerstva zdravotnictví.

O 30 milionů korun chce rozpočtový výbor zvýšit příspěvěk pro Národní památkový ústav a o 48 milionů korun pak rozpočet Národní galerie, a to na vrub peněz na státní dluh. Výbor naopak nepodpořil přesun peněz do kapitoly vědy a výzkumu.

Výbor doporučil, aby peníze na navýšení platů ústavních činitelů, státních zástupců a soudců šly z vládní rozpočtové rezervy. Už ve čtvrtek výbor doporučil navýšení platů o zhruba 14 procent, zatímco vláda navrhovala jednoprocentní navýšení.

Nejvyšší kontrolní úřad by se mohl dočkat šesti milionů korun na přípravné práce pro pořízení nového sídla. Dosud sídlí v pronajatých prostorách.

Vydáno pod