ČT: Elektřina příští rok zlevní o 2,5 procenta

Praha – Elektřina příští rok zlevní zhruba o 2,5 procenta. Pro domácnosti to představuje úsporu v řádu stovek korun. Vyplývá to z cenového rozhodnutí Energetického regulačního úřadu, které má Česká televize k dispozici. Dodavatelé si budou smět účtovat za část služeb méně než letos. Ceny navíc stlačí dolů i padající silová elektřina. Naopak mírně podraží regulovaná část ceny plynu. Ani za něj by ale odběratelé ve výsledku neměli platit víc. Domácnosti, které s dodavateli v minulosti uzavřely termínované smlouvy, ovšem ušetří méně.

Elektřina zlevní o 2,5 procenta (zdroj: ČT24)

„Ceny snížíme řádově o několik procent. Jsou to stovky korun až tisíce korun ročně,“ potvrdil ČT mluvčí ERÚ Jiří Chvojka.

Úřad počítá, že v regulované části elektřiny klesne cena o víc než jedno procento. A celkově, díky laciné silové elektřině, proud zlevní v průměru o 2,5 procenta.

„Pokud má zákazník cenu fixovanou, zlevnění v regulované části se ho dotkne také. Nicméně ta jeho stávající neregulovaná část zůstane beze změny,“ upozorňuje analytik serveru Ušetřeno.cz Tomáš Suchý.

Ceny elektřiny pro rok 2015
Zdroj: ČT24

Minulá topná sezona se prodražila plynárnám – bylo příliš teplo a zákazníci na topení šetřili. Dražší provoz si proto příští rok promítnou do nákladů. „Regulovaná cena by se měla o pár procent zvýšit. Zdražovat by se ale nemělo,“ dodává Chvojka.

S přesnými ceníky čekají dodavatelé energií na příští týden, kdy regulátor cenové rozhodnutí i s detaily oficiálně vyhlásí.

Vydáno pod