Rozpočet jde do druhého čtení, výbor chce přilepšit kultuře i sportu

Praha - Přesuny peněz do kultury nebo na sport - takové změny navrhuje část poslanců před prosincovou schůzí, která má mimo jiné v plánu projednávání rozpočtu ve druhém čtení. Koaliční vláda počítá v aktuálním návrhu pro rok 2015 se schodkem 100 miliard, a tedy jeho snížením o 12 miliard ve srovnání s letošním plánem. Opozice z řad pravice si představuje ještě nizší deficit - a také příslib vlády, že splní to, co v rozpočtu slibuje. Vyřčená slova a reálná čísla jsou prý v tomto případě v rozporu. Podle ministra financí Andreje Babiše je ale současný návrh kompromisem mezi šetřením a potřebou investovat.

Jde o první návrh rozpočtu, který připravila současná vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Ten letošní - sestavený ještě kabinetem Jiřího Rusnoka - by aktuálně mohl skončit s deficitem zhruba 80 miliard korun místo původně schválených 112 miliard korun. V návrhu pro příští rok počítá Babiš zhruba se stomiliardovým schodkem. Dá se předpokládat, že kabinet vzhledem ke své většině ve Sněmovně svůj první rozpočet prosadí.

Pravici se nelíbí hlavně fakt, že výdaje rozpočtu sice rostou, ale zvyšují se hlavně provozní a sociální výdaje, naproti tomu výdaje na investice klesají. „Rozpočet, který zvyšuje celkové výdaje a současně škrtí investice pod jakoukoliv úroveň krizových let, je rozpočet, který můžeme nazvat učebnicovým projídáním budoucnosti,“ komentuje exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Podle Babiše ale mají investice v příštím roce vzrůst. „V minulých letech byly sice investice rozpočtované jako vyšší, ale pravidelně zůstávaly nedočerpávány a navíc nikdo nehleděl na jejich efektivitu,“ tvrdí ministr. Opačným postupem prý vláda získá peníze hlavně na investice do dopravní infrastruktury.

Rozpočtový výbor v druhé polovině listopadu doporučil přesunout v rozpočtu celkem 1,9 miliardy korun. Navrhl například přidat miliardu korun na podporu sportu, další peníze chce přidat i ministerstvu kultury. Dále navrhl přesunout 180 milionů korun z rozpočtové rezervy na krytí vyšších platů ústavních činitelů, soudců a státních zástupců. Nedohodl se naopak na navýšení peněz pro vědu. Podle opozice jsou změny nesystémové.

Návrhy změn podle rozpočtového výboru:

FESTIVALY: 44,185 mil. Kč navíc na podporu hudebních festivalů (Pražské jaro 17 mil. Kč, Mezinárodní hudební festival Český Krumlov 8,07 mil. Kč, Smetanova Litomyšl 5,915 mil. Kč, Dvořákova Praha 5 mil. Kč., České doteky hudby 3,5 mil. Kč, Struny podzimu 3 mil. Kč, Janáčkův máj 1,7 mil. Kč) 30 mil. Kč navíc pro Národní památkový ústav 48 mil. Kč navíc pro Národní galerii 58 mil. Kč navíc na platy v Národním divadle.

PAMÁTKY: 400 mil. Kč navíc na záchranu a obnovu kulturních památek (v rozpočtu ministerstva kultury a ministerstva pro místní rozvoj)

SPORT: 1 miliarda navíc pro podporu sportu (500 mil. Kč všeobecná sportovní činnost, 300 mil. Kč investice, 200 mil. Kč sportovní reprezentace)

Z doporučení rozpočtového výboru vyplývají i další plány:

  • Poslanecká sněmovna by měla v příštím roce hospodařit s částkou o 8,5 milionu nižší, než jakou jí přidělil letošní schválený státní rozpočet.
  • Prezidentská kancelář dostane naproti tomu přidáno téměř 37 milionů korun.
  • Senát si polepší asi o půl milionu korun.

Mezi hlavní položky, s kterými vláda kalkuluje, jsou také příjmy z Bruselu. V příštím roce se očekává zhruba 86,7 miliardy korun. Odvody do rozpočtu Evropské unie by měly dosáhnout 39 miliard. Z domácích zdrojů se kromě daní nabízí podniky se státním podílem. Letos stát například jen ze zisků podniku Lesy České republiky (LČR) a podniku Budějovický Budvar získá celkem 7,3 miliardy korun. LČR podle návrhu poskytnou státu 6,5 miliardy korun, jihočeský pivovar 800 milionů korun.

Výše důchodu od ledna 2015
Zdroj: ČT24

Největší výdajovou položkou rozpočtu jsou tradičně důchody. Letos do listopadu to bylo bezmála 345 miliard korun. Platy státních zaměstnanců spolkly 78 miliard. Jiný nezanedbatelný výdaj představují velké státní zakázky. Za celkem 18 plánovaných tendrů má vláda příští rok dát 37 miliard. Nejvíc chce utrácet obrana - armáda nakoupí třeba radiolokátory nebo vypíše zakázky, které potřebuje ke splnění závazků vůči NATO a Evropské unii.

Velké zakázky chystají též resorty vnitra nebo práce a sociálních věcí. Tam poutá pozornost třeba tendr na IT systémy pro správu sociálních dávek za víc než 2 miliardy korun. Pro resort je od roku 2011 zajišťuje firma OKsystem, se kterou se snažil zrušit spolupráci už bývalý ministr Jaromír Drábek. Nově na službu ministerstvo vypíše čtyři dílčí soutěže.

Zakázky ministerstev
Zdroj: ČT24