Země V4 mají zájem o plynovod přes Ukrajinu, ta chce plyn ze západu

Bratislava – Země Visegrádské čtyřky chtějí nadále využívat trasu přes Ukrajinu pro dodávky ropy a plynu z Ruska. Na schůzi V4 se na tom shodli ministři a zástupci Česka, Slovenska, Polska a Maďarska. Samotná Ukrajina se pokouší vyvázat ze závislosti na Rusku zpětnou dodávkou ze Slovenska nebo Maďarska. Státy V4 dál počítají i s alternativami, od ledna tak bude fungovat i ropovod mezi Slovenskem a Maďarskem.

Události ČT: Ruský plyn na Ukrajině (zdroj: ČT24)

„Stále si myslíme, že tou nejlogičtější cestou, jak dopravovat plyn a také ropu, je trasa přes Ukrajinu,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, který se v rámci Visegrádské čtyřky setkal s kolegy odpovědnými za energetiku ve zbylých třech zemích. Setkání v Bratislavě se uskutečnilo při příležitosti slovenského předsednictví skupině V4. Mládek dodal, že mají zájem na tom, aby ukrajinské plynovody a ropovody prošly modernizací.

Hledání pojistky si vynutila situace v roce 2009, kdy finanční spor (výše ceny i poplatků za tranzit, dluhy za plyn) vedl ruskou stranu k úplnému odstřižení přístupu k plynu, který ovlivnil i další státy střední a západní Evropy, k nimž se energetická surovina rovněž nedostala. V lednu 2009 tak zhruba dva týdny byly evropské státy bez plynu, zásadní to bylo pro Slovensko, které bylo na ruském plynu zcela závislé. Snaha posílit alternativní přístupové trasy dala vzniknout novému plynovodu mezi Slovenskem a Maďarskem, který zahájí komerční provoz na začátku příštího roku.

I dnes jednali ministři o další alternativní trase, která by mohla vést z Polska přes Českou republiku do Chorvatska. „Byla by možnost alternativních dodávek plynu pro všechny země Visegrádské čtyřky,“ uvedl Mládek. Nový terminál se už staví v polském přístavu Świnoujście.

Ukrajina usiluje o zpětný tok

Zároveň se Ukrajina pokouší dostat z područí cenového diktátu Ruska. Snaží se získávat plyn od států na západě, zatímco z Ruska by chtěla brát pouze minimum. Do konce zimy má v plánu s nákupem od Gazpromu skončit úplně. Dodatečné dodávky z Evropské unie jsou sice snadno proveditelné i bez finančně náročných změn, ale nebezpečné s ohledem na dohody s ruským distributorem.

Ukrajina bez ruského uhlí

Na jedné straně snaha zbavit se vazby na plynu od Gazpromu, na druhé straně nová závislost na uhlí. Kvůli bojům na východě sice Ukrajina nespotřebuje tolik plynu, ale musí nově dovážet uhlí z Ruska, protože nemůže těžit z uhelné pánve, díky které bylo druhým největším producentem uhlí v Evropě. Dnes ale ukrajinské ministerstvo energetiky uvedlo, že Rusko přerušilo dodávku uhlí. Od srpna soukromá společnost DTEK dovezla 1,3 milionu tun uhlí, nyní potřebuje Ukrajina dovážet milion tun měsíčně. 

Smlouvu měla Ukrajina i s Jihoafrickou republikou, ale počátkem měsíce kvůli obviněním z nesrovnalostí ve smlouvě se dodávky zastavily.

V nadcházejícím zimním období by Ukrajina chtěla snížit spotřebu tím, že podniky na východě nemohou kvůli bojům vyrábět, ale zároveň by chtěla třeba zvýšit míru zpětných dodávek plynu ze Slovenska. „Problém je, že část kapacity je blokována dlouhodobými smlouvami s Ruskem,“ uvedl Vratislav Ludvík, poradce v oboru plynárenství. Pakliže by došlo k navýšení bez povolení Gazpromu, mohlo by nejen Slovensko, ale i další okolní státy o plyn přijít úplně. Potíž Ukrajiny je i v jejím nehospodárném nakládání s plynem. „Prodává ho ukrajinským domácnostem s devadesátiprocentní slevou. A tohle prostě musí někdo platit,“ řekl Tomáš Mareček, předseda představenstva Eustream.

Ukrajina dál čeká i na obnovení zpětných dodávek plynu z Maďarska, které je přerušilo v září. „Doufáme, že dodávky z maďarské trasy budou obnoveny v prosinci letošního roku nebo v lednu roku příštího. Jednáme s maďarskými kolegy,“ prohlásil šéf ukrajinské plynárenské společnosti Naftogaz Andrij Kobolev při příležitosti dnešní schůzky Visegrádské čtyřky v Bratislavě.

Maďarsko argumentuje, že nejprve musí naplnit vlastní zásobníky, které jsou podle agentury Reuters naplněny ze 71,2 %. Teprve potom bude moci poskytnout zemní plyn Ukrajině.

Od června byly dodávky plynu z východu přerušeny a až říjnová dohoda o předplacení dodávek a zaplacení dluhu zajistila Ukrajině, že plyn z Ruska poputuje. Odsud by měla Ukrajina odebírat až jednu miliardu metrů krychlových plynu měsíčně s ohledem na počasí a spotřebu.