Kauce pro pumpaře zpátky ve hře. Pro menší distributory budou nižší

Praha - Stát plánuje návrat kaucí pro distributory pohonných hmot, které coby diskriminační zrušil letos v květnu Ústavní soud. Počítá s tím novela zákona připravovaná ministerstvem financí, kterou má ČT k dispozici. Soudci kritizovaná základní sazba dvacet milionů má sice zůstat, menší firmy by si ale mohly zažádat o snížení na polovinu.

Události: Nové kauce pro distributory pohonných hmot (zdroj: ČT24)

Zavedení povinných kaucí, které v tuzemsku platí od loňského října, připravila s podporou tehdejší opozice ještě Nečasova vláda. Jejím cílem bylo především zamezit nelegálním obchodům s palivy, jež ročně připraví státní rozpočet o osm miliard korun. „Kauce výrazně snížily podvodné obchody na pohonných hmotách,“ potvrzuje Jitka Ježková z Finanční správy ČR. Letos v květnu ale Ústavní soud kauce zrušil jako protiústavní. Jednotná výše 20 milionů se totiž soudcům jevila jako diskriminující pro menší firmy.

Stát chce proto nyní kauce pro distributory benzinu a nafty vrátit zpět. Diskriminaci malých firem má zabránit odstupňování jejich výše. Distributorům již známá základní sazba 20 milionů zůstává, menší firmy by si ale mohly zažádat o snížení na polovinu. Na nižší sazbu dosáhne ten, kdo podniká tři roky, nemá čtvrtletní obrat vyšší než milion a půl a nedluží nic státu.

Nově navrhované podmínky se nelíbí hlavně zástupcům drobných distributorů. „Pokud o někom řekneme, že není rizikový, tak by kauci neměl platit vůbec, nebo by měla být minimální,“ namítá Ivan Indráček z Unie nezávislých petrolejářů ČR, která kauce pro pumpaře kritizuje od začátku.

  • Václav Loula z České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu v Událostech ČT: „Částka kauce deset milionů není likvidační. Připadá nám rozumná jako spodní hranice pro malé distributory.“

Podle oficiálních statistik se obchodem s pohonnými hmotami v Česku zabývalo až 1 500 společností, jejich počet podle daňové správy zavedením kaucí klesl na desetinu. Veřejných čerpacích stanic je v tuzemsku asi 3 800, jen o něco méně je těch neveřejných v různých firemních areálech.

Cena ropy v korunách
Zdroj: ČT24/ČSÚ/kurzy.cz

Cena ropy neustále klesá, řidiči to stále nepoznávají

Ceny na čerpacích stanicích by novými kaucemi ovlivněny být neměly. Co by však mělo mít větší dopad, je už několik měsíců klesající cena ropy Brent a další prognózy na její pád. Poté, co Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) oznámila, že těžbu nesníží, spadla do konce týdne cena ropy o pět dolarů za barel.

Na pumpách však ceny zatím padaly jen nepatrně. Za poslední čtyři měsíce se cena benzinu snížila zhruba o korunu, nafta zlevnila o padesát haléřů. Václav Loula z České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu dlouhodobě upozorňuje, že za tímto pouze mírným poklesem cen na čerpacích stanicích stojí zejména oslabená koruna vůči ostatním měnám.