Povinnost hlásit dovoz masa zřejmě zůstane i po zrušení sankcí

Praha - Přísnější pravidla pro dovoz živočišných produktů do Česka platí už skoro dva měsíce. Například obchodníci s masem musejí úřadům hlásit objednávky dva dny předem. Původně to ministerstvo zemědělství prezentovalo jako ochranné opatření proti důsledkům ruského embarga, teď ale přiznává, že se čeští dovozci budou muset s tímto opatřením smířit i do budoucna.

Události: Povinnost hlásit dovoz masa zřejmě zůstane natrvalo (zdroj: ČT24)

Každý dovozce už dva měsíce musí 48 hodin před dodávkou vyplnit jeden formulář. Pokud však veze více druhů masa, musí vyplnit dokumenty pro každý druh masa zvlášť. A to třeba i každý den. Za špatně vyplněný formulář přitom hrozí pokuta v řádu i několika desítek tisíc korun.

Ještě na začátku listopadu ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) dával opatření do souvislosti s embargem na dovoz do Ruska. V Událostech ČT tehdy uvedl, že toto dočasné opatření bude zrušeno „okamžitě, jak budou zrušeny ruské sankce“. Po měsíci se ale zdá, že embargo bylo pouze záminkou - více čtěte zde.

Zatímco byl totiž ministr Jurečka s premiérem v Izraeli, jeho náměstek Jindřich Šnejdrla se vyjádřil úplně jinak. „Toto nařízení vlády bezprostředně na embargo dovozu potravinářského zboží do Ruské federace nesouviselo,“ uvedl Šnejdrla. Současně také potvrdil, že jde o opatření, s nímž se čeští dovozci budou muset srovnat do budoucna.

Veterinární kontroly (od 3. 10. 2014)
Zdroj: ČT24

Opatření nevadí veterinářům ani prodejcům českého masa

Od zpřísnění nahlašovací povinnosti nebylo puštěno v Česku do prodeje 35 tun potravin - hlavně masa. Veterinární inspektoři naúčtovali pokuty za celkem 14 milionů korun. „Je to lepší, že je možné účinnějším způsoben naplánovat veterinární kontrolu,“ říká mluvčí Státní veterinární správy ČR Josef Duben.

Zdaleka ne všichni prodejci s nařízením mají problém. Řezníků, kteří kupují a následně prodávají pouze české maso, se totiž opatření netýká. Pravé argentinské hovězí se ale v Česku vyrobit nedá, stejně nedostupné jsou pro nás pak třeba i slanovodní ryby a mořské plody.

Vydáno pod