Nezaměstnanost se drží na sedmi procentech

Praha – Nezaměstnanost v listopadu zůstala stejná jako v říjnu, tedy na úrovni 7,1 procenta. I přesto úřady práce evidují o něco méně lidí bez zaměstnaní. Oproti minulému měsíci se jich na úřadech hlasí o 2 130 méně, tedy celkově 517 508. Meziročně byl podíl nezaměstnaných nižší o 0,6 procentního bodu, práci hledalo o 47 805 lidí méně. Statistiku dnes zveřejnil úřad práce. Po ukončení sezonních prací se nezaměstnanost může na přelomu roku mírně zvýšit.

Volných pracovních míst meziměsíčně přibylo 1 180, bylo jich celkem 59 397. Meziročně evidoval úřad práce o 21 896 volných míst více. „Poměrně dobrou kondici vykazují průmyslové podniky, a roste tak jejich zájem o nové pracovníky,“ sdělila mluvčí úřadu Kateřina Beránková.

„Situaci na pracovním trhu ovlivňují kromě oživení ekonomiky také dobíhající sezonní práce, především ve stavebnictví, službách, gastronomii, hotelnictví, lesnictví, povrchových lomech a částečně ještě pořád i v zemědělství,“ doplnila Beránková. Nezvykle teplé počasí sezonním pracím v listopadu přálo.

Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč obory, jako jsou obráběči kovů, zámečníci, elektrikáři a další řemeslníci. Práci mohli v listopadu snáz najít také pracovníci v gastronomii či administrativě a ve vybraných regionech třeba i instruktoři lyžování.

„Celková ekonomická situace se podle nejnovějších ukazatelů vyvíjí příznivě, byť s poněkud slabší dynamikou než v prvním pololetí, a stav trhu práce se odpovídajícím způsobem pozvolna zlepšuje,“ zhodnotil hlavní ekonom Roklen Lukáš Kovanda. „Meziroční pokles počtu lidí bez práce se přiblížil 50 000, což už je změna, která má v ekonomice viditelné dopady do celkové soukromé spotřeby,“ poukázal analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Vývoj nezaměstnanosti
Zdroj: ČT24/Úřad práce ČR

Hlavní ekonom Next Finance Vladimír Pikora tak optimistický není. „Míra nezaměstnanosti nad sedm procent je stále nezdravě vysoká. Špatnou zprávou je například to, že lidí bez práce je více než půl milionu už 24 měsíců v kuse,“ upozornil Pikora.

„Ekonomika nedokáže uchazeče o práci absorbovat rychleji. Jednak nezaměstnaní nejsou rovnoměrně rozmístění po celé republice. Vždy jsou velké rozdíly mezi regiony, a mobilita lidí za prací je nízká. Ale jsou to i rozdílné požadavky na uchazeče vůči tomu, s jakou kvalifikací přicházejí lidé hledající práci,“ poznamenal analytik Home Creditu Michal Kozub.

V Karviné připadá na jedno volné místo skoro 35 lidí

Nejnižší nezaměstnanost ke konci listopadu hlásily opět okresy Praha-východ (3,3 procenta), Benešov (3,9 procenta) a Rychnovsko (4,1 procenta). Naproti tomu nejvyšší byla nezaměstnanost jako obvykle na Mostecku (12,6 procenta), Ústecku a Bruntálsku (12,4 procenta) a Karvinsku (11,9 procenta).

Oproti říjnu ubylo nezaměstnaných nejvíc na Benešovsku (o 3,3 procenta). Naopak největší nárůst počtu uchazečů o práci vykázalo Jesenicko, kde nezaměstnaných přibylo 6,4 procenta.

Na jedno volné pracovní místo připadalo v průměru 8,7 uchazečů, z toho nejvíce v okresech Karviná (34,7), Jeseník (31,7), Ústí nad Labem (31,1), Děčín (27,5) a Bruntál (27,3).

V příštích měsících bude podle pracovního úřadu nezaměstnanost stagnovat, možná i mírně vzroste. „Tento vývoj je přelom roku charakteristický. Do evidence úřadu práce se hlásí sezonní pracovníci nebo například živnostníci, kteří dočasně přeruší svou činnost a obnoví ji s příchodem jarního počasí,“ uvedla mluvčí.

„V nejbližší budoucnosti neočekáváme další zlepšování situace na trhu práce. Situace v Německu není dobrá, což se ještě projeví v průmyslu. Na nábor nových lidí to nevypadá,“ předpověděl Pikora. Průměrnou míru nezaměstnanosti za celý rok očekává na úrovni 7,6 procenta, v roce 2015 podle něj klesne na 7,5 procenta.

Vydáno pod