Viktoriagruppe v insolvenci, dluh vůči státu je v ohrožení

Praha – Společnost Viktoriagruppe, která má smlouvu se Správou státních hmotných rezerv o skladování nafty, na sebe v Německu podala insolvenční návrh. Měl ho učinit zástupce představenstva Viktoriagruppe Petr Malý. Společnost dluží České republice na daních a chybějící naftě okolo 600 milionů korun. Informaci přinesly Lidové noviny s tím, že tak klesla šance, že by Viktoriagruppe tyto peníze doplatila.

Správa státních hmotných rezerv má smlouvu s více subjekty na skladování českých strategických zásob nafty a ropy. U Viktoriagruppe ale už dvakrát objevila pochybení, naposledy mělo v zásobnících chybět 5,5 milionu litrů české státní nafty. V listopadu tak český úřad přistoupil k přesunu nafty do vlastních skladišť státní společnosti Čepro.

Povedlo se však zajistit pouze hmotné rezervy, které byly ve skladech na českém území. Problém zůstává se zásobníky, které správa dovolila Viktoriagruppe mít v Německu. V bavorském Krailingu nadále zůstává část české nafty. Současná insolvence může mít nejen vliv na uhrazení dluhu, ale i na získání této nafty v Krailingu. Když tam v úterý byli inspektoři Správy státních hmotných rezerv, kteří měli provést pravidelnou kontrolu, nový insolvenční správce je do areálu nevpustil.