Ministerstvo zvažuje úlevy při evidenci tržeb živnostníkům i restauracím

Praha – Zvýšení výdajového paušálu pro drobné živnostníky připadá podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) v úvahu v souvislosti se zaváděním elektronické evidence tržeb. Podle Babišovy náměstkyně Simony Hornochové ale není jisté, že se bude elektronická evidence týkat i nejmenších živnostníků. Rozhodující bude analýza, která vyhodnotí prvotní fungování elektronické evidence. Pokud naznačí, že by bylo výhodné zavést ji skutečně pro všechny, stane se tak až v roce 2017. Ostatních podnikatelů se ale začne týkat již v roce 2016.

Náklady na zavedení elektronické evidence tržeb nebudou podle Andreje Babiše vysoké. Odkázal na zkušenosti z Chorvatska, kde podobný systém funguje. „Investice podle zkušeností, jak to bylo zavedeno v Chorvatsku, je minimální. Je to pár tisíc korun a z hlediska provozu pár stokorun měsíčně,“ uvedl Babiš. Současně ale ministerstvo uvažuje o tom, že by nejchudší skupině, které se evidence dotkne, zavádění ulehčilo. „Uvažujeme navrhnout paušální slevu na dani pro živnostníky-fyzické osoby, které považujeme za segment nejvíce zatížený,“ nastínila Simona Hornochová. Ministr považuje za přijatelný návrh, že by podnikatelé s provozovnou do 150 metrů čtverečních mohli využívat 80procentní výdajový paušál. Dnes mají 60procentní paušál. O zvýhodnění uvažuje ministerstvo také u restaurací, které by se mohly z nynější 21procentní sazby DPH navrátit na 15 procent.

Asociace malých a středních podniků podle předsedy jejího představenstva Karla Havlíčka požadovala úplné vynětí nejmenších podnikatelů z připravovaného systému. Jde podle něj například o kadeřníky, řemeslníky či majitele masážních salonů. Věří, že o jeho zavedení bude vláda s asociací ještě jednat. I náměstkyně Hornochová totiž naznačila, že není vyloučené, že se nejmenších živnostníků zavádění elektronické evidence tržeb nedotkne. O jejich zařazení rozhodne ministerstvo na základě analýzy po zavedení evidencí u ostatních podnikatelů.

Evidenci chce ministerstvo zavádět příští rok

Jako první začnou od ledna 2016 využívat elektronickou evidenci tržeb restaurace a hotely, o půl roku později přijde řada na podnikatele ve velkoobchodu a maloobchodu. Případné zavedení evidence tržeb pro zbylé podnikatele – podpoří-li to analýza – přichystá ministerstvo financí na počátek roku 2017. 

Jak by měla fungovat elektronická evidence tržeb

Pokladny obchodníků chce ministerstvo financí propojit prostřednictvím Internetu s finančními úřady. Pokladna potom bude finanční správě bezprostředně zasílat datovou zprávu o transakci, zpět podnikateli přijde potvrzení s unikátním kódem účtenky. Podnikatel pak účtenku vytiskne a zákazník bude mít povinnost ji převzít, naplánovalo ministerstvo financí. Podnikatelé, kteří nemají k dispozici internetové připojení, budou muset elektronicky evidovat tržby a finanční správě je zasílat jednou týdně.

Ministerstvo chce zavedením elektronické evidence tržeb významně zlepšit výběr daní a zabránit daňovým únikům. Řada firem se podle náměstkyně ministra financí Simony Hornochové totiž rázem stane plátcem DPH. Ministerstvo financí očekává, že po úplném zavedení elektronické evidence tržeb by mohl rozpočet získat navíc deset miliard korun ročně. „Za rok 2016 to ovšem bude jen zhruba polovina,“ podotkla náměstkyně Hornochová.

Zákon má být schválen v polovině příštího roku

V současnosti ještě má ministertvo financí návrh zákona o evidenci tržeb plně pod kontrolou, je ve vnitřním připomínkovém řízení. V lednu jej pošle k připomínkám veřejnosti. Do dokončování zákona se chce zapojit také Hospodářská komora, která však zdůraznila, že zavedení systému evidence tržeb podporuje. Schválení očekává zhruba v červnu 2015. Kompletní technické řešení celého systému by mělo ministerstvo oznámit na přelomu února a března. „Chceme otevřené technické řešení, které bude jednoduché, zhruba na úrovni znalostí pro ovládání internetového bankovnictví, a využitelné na každém zařízení připojeném k internetu,“ ubezpečila náměstkyně. Podle ní půjde využít k evidenci i bankovní terminály pro placení kartami.