Putin osobně dohlédne na legalizaci ukrytého majetku

Moskva – Ruská vláda pracuje na řešení, jak legalizovat majetky, které si Rusové ukryli do zahraničí mimo dosah ruských úřadů. Prezident Vladimir Putin to prohlásil na dnešní výroční tiskové konferenci a dodal, že na celou věc osobně dohlédne. O amnestii vracejícího se kapitálu mluvil šéf Kremlu už na začátku prosince během své zprávy o stavu Ruské federace. Podle odhadů tamní podniky jen letos odvedly z domácího trhu do zahraničí více než 100 miliard dolarů.

„Je nezbytné legalizovat nejen majetky převedené do zahraničí, ale i ty, které byly přepsány na příbuzné skutečných majitelů,“ řekl dnes ruský prezident. Při svém prosincovém projevu navrhl právě amnestii jako jeden ze způsobů, jak do Ruska přilákat kapitál a investice. Svou představu legalizace tehdy vysvětlil tak, že ti, kteří si peníze zpět do Ruska převedou, dostanou pevné záruky, že nebudou popotahováni po úřadech, že se jich nikdo nebude na nic vyptávat a že je nikdo nebude za nic stíhat.

„Všichni chápeme, že původ peněz je různý. Jsou různým způsobem vydělané, získané, ale my potřebujeme definitivně obrátit ten offshorový list v našich dějinách. Po událostech na Kypru naši podnikatelé pochopili, že v zahraničí jejich podnikání není chráněno a největší zárukou je právě národní jurisdikce,“ prohlásil před dvěma týdny šéf Kremlu.

Putin se obrací i na investory

Vstřícný byl Putin při projevu na začátku prosince i k investorům, kterým by chtěl nabídnout například daňové prázdniny a za určitých podmínek i vyjmutí z finančních kontrol. Navrhl také zmrazení daní, jejichž výše by tak zůstala čtyři roky na současné úrovni.

Jak tehdy upozornila moskevská analytička BBC Sarah Rainsfordová, přizvání firem s kapitálem v zahraničí „zpět do vlasti“ se může míjet účinkem. Právě domácí firmy totiž v současnosti pociťují problémy ruského trhu nejvíce za několik let. Zahraniční firmy i Rusové se po ukrajinské krizi obávají nestability a stahují se ze země ve velkém.

Lukašenko: Nebudeme obchodovat v rublech, ale v dolarech

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko dnes vyzval k tomu, aby se běloruské obchodní transakce s Ruskem uskutečňovaly v dolarech nebo eurech. Reagoval tak na pokles hodnoty ruského rublu. Lukašenko rovněž upozornil, že kvůli propadu ruské měny nehodlá devalvovat běloruský rubl. „Nebudeme obchodovat v rublech, ale v dolarech,“ prohlásil. „Měli jsme již dávno požadovat, aby nám Rusko platilo také v tvrdé měně,“ dodal. Rusko je podle agentury Reuters hlavním obchodním partnerem Běloruska a patří mezi jeho blízké spojence. I přesto ale podle agentury Lukašenko politiku Moskvy kritizuje.

„Hlavní otázka dne, která občany zajímá, zní: v jakém stavu je ekonomika a měna,“ řekl dnes Putin v narážce na prudký pád rublu. Nynější situace je podle něj vyprovokovaná hlavně „vnějšími faktory“, tedy poklesem cen ropy na světovém trhu. Prezident ujistil, že do dvou let se Rusko a rubl z nynější krize dostanou, připustil ale, že situace si zřejmě vynutí korekci plánů a škrty. Zdůraznil ovšem, že „růst je nevyhnutelný“ a že se ruská ekonomika z této situace dostane. Ubezpečil, že ruské rezervy dosahují stovek miliard dolarů a to umožňuje řešit sociální problémy a diverzifikovat ekonomiku, než se situace vrátí do normálu.

Rusko se snaží vypořádat s nejvážnějšími měnovými problémy od krize v roce 1998, kdy rychlý pád rublu zavedl Rusko do platební neschopnosti a lidé ztratili většinu úspor. V současné době se totiž propad rublu spojil ještě s výrazným poklesem cen ropy a západními sankcemi v důsledku ukrajinské krize.