Bádání je fascinující, ukazuje veřejnosti Noc vědců

Události: Noc vědců (zdroj: ČT24)

Desítky institucí po celém Česku se v pátek večer zapojilo do Noci vědců. Veřejnost může v pozdních hodinách zavítat do laboratoří, univerzitních i vědeckých pracovišť, hvězdáren nebo třeba science center. Cílem je ukázat, že věda není nudná, ale naopak je studnicí zajímavostí a fascinujících úkazů. Přijít se podívat na většinu experimentů mohou lidé až do desáté hodiny večer.

Letošním tématem vědecko-popularizační akce je Tajemství. Na webu Noci vědců jsou zveřejněny zhruba dva tisíce přednášek, komentovaných ukázek, science show, filmových projekcí, workshopů, diskusí či experimentů. 

Například v Praze si děti i dospělí díky Českému vysokému učení technickému mohou vyzkoušet, jak funguje detektor lži nebo za pomoci umělé inteligence odhalí tajemství rozpoznávání emocí.

Česká zemědělská univerzita zase nabízí program o rostlinách. Návštěvníci například zjistí, proč jsou květy barevné a jaká je jejich hlavní funkce, nebo budou moci pod mikroskopem sledovat rostlinná pletiva. 

Do noci vědců se zapojila i 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy. Připravených je přes čtyřicet stanovišť, kde návštěvníci mohou mimo jiné vidět tajemství chemických reakcí. „Dále jsme pro návštěvníky připravili sérii pokusů, které si mohou vyzkoušet sami. Odhalovat tajnou zprávu, mohou si vyzkoušet pipetování,“ sdělila odborná asistentka Ústavu lékařské chemie a klinické biochemie Martina Srbová.

V Brně se zájemci zase můžou například dozvědět, jakými barvami hraje běžně neviditelné napětí, které vzniká v materiálech při zatížení. Ústav fyziky materiálů Akademie věd České republiky ho znázorní za pomoci fotoelastického jevu.

Mendelova univerzita v Brně nabízí po areálu školy projížďky traktorem nebo představí různé styly a koncepty designu nábytku, od minimalistických a moderních až po tradiční, ve svém showroomu.

Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava v rámci ostravské části programu například umožňuje vstup do superpočítačového centra. Návštěvníci na běžně nepřístupném pracovišti zavítají do podzemí, kde se ukrývá unikátní záložní napájecí systém, nebo na střechu, kde jsou výměníky tepla s tepelnými čerpadly. V Ostravské univerzitě zase mohou například pohovořit s robotem Nao a dozvědět se podrobnosti o fungování umělé inteligence.

Letos se Noc vědců koná v neobvyklém termínu, a sice o týden později, než bývá běžné. Tradičně se totiž v celé Evropě koná poslední pátek v září. Od tohoto termínu ale pořadatelé ustoupili, neboť by připadl na pátek po svátku Dne české státnosti.

„Usoudili jsme, že si bude spousta lidí a potenciálních návštěvníků užívat prodloužený víkend mimo své domovy. Šlo nám ale i o vědce a demonstrátory, kteří tohoto volna chtějí také využít. Proto jsme akci o týden posunuli,“ uvedla mluvčí Ostravské univerzity Jitřenka Navrátilová.

Akce vznikla z podnětu Evropské komise v roce 2005, pošesté ji zastřešuje jako národní koordinátor seskupení dvou ostravských univerzit.