Sociální zařízení hlásí na léto plno. Rodiny je rezervují pro staré a nemocné blízké i půl roku dopředu

Rodiny, které pečují o dlouhodobě nemocné blízké, pro ně čím dál častěji na období prázdnin vyhledávají místa v sociálních zařízeních. Řada takzvaných odlehčovacích služeb ale hlásí vyprodané termíny až na půl roku dopředu. Služba přitom letos podražila zhruba o deset procent. Za den péče nemocný zaplatí zhruba sedm set korun.

Jitka Hudcová se o svého 98 let starého muže běžně stará sama. Služeb takzvaného odlehčovacího zařízení, které by potřeby seniora zajistilo místo ní, využívá, když sama potřebuje na operaci nebo v době, kdy se cítí extrémně vyčerpaná. „Využila jsem toho například, když jsem nedávno jela na krátkou dovolenou,“ doplňuje. Teď místo potřebovala zajistit znovu. „Hledali jsme u nás na Praze 3, ale všude bylo obsazeno,“ popisuje Hudcová. Nakonec místo našla v jiné městské části.

Podobnou situaci jako Hudcová řeší pečovatelé napříč republikou. „Letní termíny jsou již plně obsazeny, ale nejen ty,“ komentuje situaci Marcela Volková, zástupkyně vedoucí pečovatelské služby v Městském zařízení sociálních služeb Karlovy Vary. Rezervace na odlehčovací služby dostávají od zájemců více než půl roku dopředu.

Podobná je situace v zařízení Život 90 v Praze. Tam hlásí letní termíny plné z devadesáti procent. „Rezervace si rodinní příslušníci ve vícero případech zajišťovali již začátkem roku, někteří již v roce loňském,“ vysvětluje tamní vedoucí Odlehčovací a pečovatelské služby Václava Snítilá. „Poptávka jednoznačně převyšuje nabídku,“ dodává.

Péče o handicapované

„Příjem klientů je závislý na čase, po jak dlouhou dobu potřebují službu využít,“ vysvětluje Veronika Konupková z Charity Vyškov. „V průměru jsou pacienti ubytovaní 14 dní až měsíc,“ doplňuje ji Snítilá z organizace Život 90. Maximální délka pobytu jsou tři měsíce.

Situace je stejná u zařízení, která se specializují na konkrétní pacienty. Například Domov svatého Josefa ve Dvoře Králové nad Labem, který se zabývá péčí o pacienty s roztroušenou sklerózou, je jediným zařízením svého druhu v Česku.

„Z celkem 25 tisíc nemocných roztroušenou sklerózou se jedná o ty, kterým nezabrala dostupná stabilizační léčba a dnes mají důsledkem nemoci sníženou hybnost,“ popisuje klientelu vedoucí komunikace Jan Staněk. Podle jeho slov trpí těžkým průběhem roztroušené sklerózy každý čtvrtý, který se s nemocí léčí. Kapacita zařízení je přitom 29 lůžek.

Zdražení zájem neovlivnilo

Zájem rodinných příslušníků o pomoc při péči o nemocné nebo handicapované blízké neklesl ani s navýšením cen. „Naopak, zájem je stále vyšší a vyšší,“ tvrdí Snítilá z organizace Život 90.

Navýšení poplatků doporučuje novela úhradové vyhlášky. Od ledna většina sociálních zařízení zvedla ceny služeb v průměru o desetinu. Obecně ale podle vyhlášky platí, že za celodenní stravu a ubytování by zájemci neměli platit víc než 515 korun. Zvlášť si pak provozovatelé počítají práci samotných pečovatelů. Za den v zařízení tak nakonec rodina platí v průměru 700 korun.

Vzhledem k omezeným kapacitám lůžek nabízí řada sociálních zařízení i ambulantní formu odlehčovací péče. „Lidé dochází do našeho ambulantního centra,“ vysvětluje Václava Snítilá z organizace Život 90. Své příbuzné tak lidé můžou ráno přivést a odpoledne si je znovu vyzvednout.