NKÚ: Kompenzace za covid splnily svůj účel, někteří ale bonus zneužili

Více než 48 miliard korun vyplacených jako kompenzační bonus, zejména pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), kterým byla státem v důsledku pandemie onemocnění covid-19 v letech 2020 až 2022 zakázána nebo omezena jejich činnost, splnilo svůj účel. Vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Podpora podle kontrolorů splnila cíl a zmírnila dopady vládních opatření, která zasáhla zejména živnostníky. Někteří příjemci ale bonus zneužili, uvedl NKÚ.

Prověrka se týkala ministerstva financí (MF), Generálního finančního ředitelství (GFŘ) a tří vybraných finančních úřadů. V uvedených letech bylo podáno přes 2,9 milionu žádostí o kompenzační bonus a celkem na něj bylo vyplaceno 48,3 miliardy korun.

NKÚ pozitivně hodnotí fakt, že dostupnost kompenzačního bonusu a rychlé vyřízení žádostí usnadnily žadatelům přístup k penězům, píše se v tiskové zprávě. Také na základě mezinárodního srovnání podpor poskytovaných v souvislosti s covidem lze podle úřadu konstatovat, že Česká republika vyplácela tuto podporu dostatečně rychle.

„Finanční správa pružně zareagovala na okamžité požadavky vyplývající z právních úprav jednotlivých kompenzačních bonusů a zajistila jejich zpracování v co nejkratším čase tak, aby byl naplněn jejich účel,“ sdělil Lukáš Heřtus z tiskového oddělení Generálního finančního ředitelství.

Zneužití kompenzací

Podle kontrolorů ale existuje riziko, že některé subjekty zahájily podnikatelskou činnost s jediným záměrem – čerpat kompenzační bonus. Riziko účelového zahájení podnikání s cílem pouze čerpat bonus existuje u 1490 subjektů, upozorňuje NKÚ.

Kontrola zjistila, že těmto subjektům bylo v roce 2020 na kompenzačním bonusu vyplaceno 39,2 milionu korun, ačkoliv na něj neměly nárok. U 46 z nich vyhodnotil NKÚ toto riziko jako významné.

„Svoji činnost totiž zahájily mezi dubnem a srpnem 2020 a v daňových přiznáních za tento rok vykázaly nulové příjmy i nulovou daňovou povinnost. Přiznání k dani z příjmů za rok 2019 nepodaly,“ uvedl NKÚ. Zjištění kontrolorů může představovat podnět pro Finanční správu České republiky k následnému prověření oprávněnosti nároku těchto subjektů na kompenzační bonus.

Oprávněnost bonusu se zkoumala až po vyplacení

Oprávněnost a správnost vyplaceného kompenzačního bonusu prověřovali správci bonusu až následně po jeho vyplacení. Z celkem uhrazené částky prověřili do loňského 31. července 2,5 procenta, tedy 1,2 miliardy korun. Finanční správa České republiky na základě těchto kontrol požadovala vrátit kompenzační bonus v celkové výši 133,2 milionu korun, příjemci do státního rozpočtu vrátili 114 milionů korun.

„Finanční správa prováděla ex post kontroly nároku na kompenzační bonus cíleně, a to u potenciálně rizikových žadatelů, kde detekovala možné porušení zákonných podmínek pro jeho výplatu,“ doplnil Heřtus.

NKÚ upozorňuje na to, že letos uplyne tříletá lhůta pro stanovení daně z kompenzačního bonusu vyplaceného v roce 2020. Po jejím uplynutí nebude možné rozhodnout o vrácení neoprávněně vyplaceného bonusu.

Nárok na bonus měly v letech 2020 až 2022 OSVČ, které splnily zákonem stanovené požadavky. Denní výše příspěvku se pohybovala od 350 do 1000 korun podle typu příjemce a doby, ve které byl příspěvek čerpán.