Ochrana státu má podle NKÚ nedostatky, chybí úkryty i masky. Vnitro zprávu označilo za tendenční

Podle Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) má systém ochrany obyvatelstva České republiky zásadní nedostatky, které se týkají nedostatečné informovanosti lidí. V zásobách podle kontrol chybějí plynové masky a není dostatek úkrytů, uvedl úřad v tiskové zprávě ohledně kontrol mezi lety 2015 a 2021. Proti kritice se ale ohradilo ministerstvo vnitra, které analýzu považuje za tendenční, a zmínilo, že český systém ochrany je naopak považovaný za jeden z nejlépe připravených a nejrobustnějších v Evropské unii.

Úřad podle zprávy prověřil 721 milionů korun vydaných ministerstvy vnitra a zdravotnictví na přípravu na krizové situace. Kontroloři ministerstvu vytýkají, že nezabezpečilo dostatečný počet prostředků individuální ochrany, jako jsou například masky či ochranné obleky, ani po dvaceti letech nedokončilo obměnu rotačních sirén a nespustilo plánovaný webový portál pro veřejnost.

„Počet stálých úkrytů se v České republice od roku 2010 snížil o 32 procent. Tuto situaci měly pomoci řešit legislativní změny. Ministestvo vnitra je však dosud neiniciovalo,“ uvádí zpráva NKÚ.

U prostředků individuální ochrany, jako jsou například masky, ochranné obleky, dětské vaky a další materiál sloužící k ochraně obyvatel, NKÚ zjistil, že resort vnitra nezajistil právními předpisy stanovený počet. Kontroloři odhalili, že již od roku 2015 se tyto prostředky vzhledem k úsporným opatřením nedoplňují. Navíc kontrolu funkčnosti těchto ochranných prostředků dokončilo MV k roku 2022 jen u 15,8 procenta z jejich celkového počtu.

Podle kontrolorů neplní úkoly ani v oblasti varování a informování obyvatel a opakovaně prodlužuje termíny. Stále například není dokončena obměna rotačních sirén za elektronické, ačkoliv začala již v roce 2002. V plánovaném termínu podle nich resort nedořešil ani rozesílání varovných SMS zpráv a nespustil webový portál, který by zajistil větší informovanost obyvatel. 

Tendenční a v této době nebezpečné, kritizuje vnitro zprávu

Se závěry kontroly ale ministerstvo vnitra zásadně nesouhlasí. „Vyvolávají naprosto mylný dojem, že je stav systému ochrany obyvatelstva nepřipravený,“ reagovala mluvčí resortu Klára Dlubalová. Vzhledem k tomu, že kontrolované období končilo rokem 2021, je podle ní navíc řada vytýkaných zjištění v dnešní době již minulostí.

Zmínila rovněž, že výsledky vyvrací soustavná práce ministerstva na informačním systému pro mobilní aplikace také používané k informování obyvatel pomocí SMS, nebo zpracování dokumentů Bezpečnostní strategie a Obranné strategie.

„S ohledem na mezinárodní bezpečnostní situaci tak považujeme vydání tiskové zprávy v publikované podobě za nevhodné a velmi krátkozraké, možno říci v mezinárodním kontextu až nebezpečné. Bezpečnostní systém České republiky, respektive jeho část věnující se ochraně obyvatelstva, představuje robustní a v praxi mnohokrát prověřený systém, který byl schopen reagovat na všechny dosud proběhlé mimořádné události a krizové situace,“ ohrazuje se ministerstvo. 

Subjektivní a nepodložené je podle resortu také konstatování, že lidé nejsou dostatečně informování. Jednotný systém varování a vyrozumění obyvatel pomocí sirén je podle nich plně funkční. Nejvyšší kontrolní úřad podle resortu hodnotí celý systém pouze na vybraných opatřeních využitelných za stavu ohrožení státu a válečného stavu, tato opatření však vnímá jako univerzální pro všechny druhy situací, podotklo.