Případ Frančetti se vrací k projednání. Osvobození zrušil vrchní soud

Případ Rusa Alexandra Frančettiho bude muset znovu projednat pražský městský soud. Zprošťující rozsudek zrušil odvolací Vrchní soud v Praze. Obžaloba muže viní z toho, že se při ruské anexi Krymu v roce 2014 podílel na násilném zadržení přinejmenším jedenácti proukrajinsky smýšlejících lidí. Frančetti vinu odmítal. Za založení organizované zločinecké skupiny zaměřené k páchání teroristického útoku mu úřady mohou uložit až patnáct let vězení.

Po vynesení osvobozujícího rozsudku loni v říjnu soud Frančettiho propustil z vazby. Ruská státní agentura TASS následně informovala, že muž opustil Česko a vrátil se do Ruska. Český státní zástupce Marek Bodlák tehdy uvedl, že muž nemá povinnost svůj odjezd nahlásit, protože padnul osvobozující rozsudek.

Obžaloba tvrdí, že Frančetti, který předtím trvale pobýval v Česku, přicestoval v únoru 2014 z ruské Voroněže do Sevastopolu na Ukrajině. Tam v rozporu s ukrajinskou ústavou, která zakazuje vytváření a fungování nezákonných ozbrojených formací, spoluzaložil organizovanou ozbrojenou skupinu Sevastopolská obrana. Ve skupině dále Frančetti podle obžaloby vytvořil dvanáctičlennou skupinu Severní vítr, kterou financoval a vedl.

Cílem obou skupin bylo podle obžaloby „pomocí diverzních akcí včetně ozbrojených útoků proti ukrajinským vládním silám, ukrajinskému obyvatelstvu a kritické infrastruktuře přispět k protiprávní anexi Autonomní republiky Krym a města Sevastopolu Ruskou federací“.

Frančetti podle obžaloby konkrétně zkoumal terén, monitoroval elektrické a plynové vedení a pohyb lidí v oblasti a shromažďoval informace o rozmístění ukrajinských vládních sil a jejich skladů zbraní a munice. Informace údajně předával ruským námořním silám s vědomím, že budou využity při násilném obsazení Krymu. Zadržení jedenácti lidí, které obžaloba zmiňuje, se uskutečnilo v Černorečenské soutěsce. Frančetti vinu odmítal, tvrdil, že v období, které obžaloba popisuje, se nacházel v Moskvě.