Česko trápí sezona alergií, sehnat lékaře je složité

Události: Česko trápí sezona alergií (zdroj: ČT24)

Česko v posledních dnech trápí sezona alergií. Protože začínají kvést trávy a obiloviny, většině alergiků začíná nejtěžší období. Sehnat lékaře je však složité, na vyšetření specialistou lidé čekají několik měsíců.

Šestiletá dcera Jitky Možné trpí atopickým ekzémem, poprvé se u ní projevil letos v lednu. Příčinu ekzému by mohlo pomoci určit alergologické vyšetření. Najít volný termín byl však problém, rodina ho získala po několika měsících. „Bylo znát, že mi chtěli zdůraznit, že dřívější termín nejde, že je to dnes standard,“ uvedla Možná.

„Alergolog, který vyšetřuje alergii komplexně, zjišťuje, co je příčinným alergenem. Má objednací termíny spíše v několika měsících,“ okomentoval alergolog z Fakultní nemocnice Brno Jiří Nevrlka.

Momentálně jsou na vzestupu především pyly trav a obilovin. Ty zároveň patří mezi nejagresivnější. Mezi méně závažné alergeny se řadí například řepka.

Dominantní alergeny v ovzduší
Zdroj: Pylová informační služba / ČT24

Roli hraje počasí

„Stromy, (…) jako třeba kaštany nebo lípy, nebývají typickým alergenem. Problém spíše způsobují stromy, které roznášejí pyly na stovky kilometrů daleko, jako je třeba bříza,“ ujasnil Nevrlka.

Klíčové je pro výskyt alergenů počasí, nejhorší je slunečno a sucho. „V posledním období třeba tam, kde bylo deštivěji, se alergikům lépe dýchalo. Déšť vymývá z ovzduší nejen pyly, ale i prachové částice. My je pak často můžeme najít i na zemi,“ sdělila meteoroložka České televize Taťána Míková.

V následujících dnech by se mohlo alergikům ulevit zejména na Moravě a ve Slezsku, kde má podle předpovědi více pršet. Naopak na severozápadě Čech bude pylová situace horší.