Že přednáší v zámoří, spolužáci gymnazisty Matyáše ani netušili. Vyvinul překladač znakové řeči

Události: Mladý český vynálezce spolupracuje s vědci z USA (zdroj: ČT24)

Pražský gymnazista Matyáš Boháček ještě neodmaturoval, ale už spolupracuje s vědci z amerických univerzit. Největší odezvu vyvolala jeho aplikace, která překládá znakový jazyk do slov. Představil ji i v OSN.

Čekají ho poslední týdny na chodbách Gymnázia Jana Keplera a pak maturita. Včetně té z informačních technologií, které ve svých projektech hojně využívá. Největší úspěch zaznamenal s aplikací pro znakovou řeč. V ní kamera znak nejprve nasnímá, následně pozná a popíše. Zatím funguje jako slovník, to se má ale v budoucnu změnit.

„Kdybych chtěl zoomovat nebo komunikovat s někým neslyšícím, tak by bylo ideální, kdybych mohl v reálném čase vidět titulky toho, co znakují. Na tom pracujeme,“ nastiňuje mladý vynálezce.

V aplikaci chce vytvořit i počítačového tlumočníka do znakové řeči a naučit ji i další znakové jazyky včetně češtiny. S nápadem zaujal v zahraničí, ale o tom, že přednáší v New Yorku, San José nebo na Havaji, se na jeho škole ani nevědělo.

Po maturitě na americké univerzity

„Maty je hodně skromný, takže se tím nikde moc nechlubil. Ale myslím, že celá naše třída ho fakt podporuje,“ říká Boháčkův kamarád Daniel Elbakyan.

Mladý vývojář pracuje také na odhalování dezinformací – textových i obrazových. I této oblasti se spolu se znakovou řečí chce věnovat dál. Teď mladíka čeká maturita. Pokud ji úspěšně zvládne, chce svou aplikaci dál rozvíjet na amerických univerzitách. Přes léto plánuje studijní pobyt v Berkeley a pak řádné studium Stanfordovy univerzity.