Do registrovaného partnerství by mohlo být možné vstoupit na každé matrice, vláda souhlasí

Události: Vláda schválila novelu o matrikách (zdroj: ČT24)

Do registrovaného partnerství by mohlo být možné vstoupit na každém matřičním úřadu. Návrh, který má takovou změnu přinést, schválila vláda. Nyní zamíří do parlamentu. Novela matričního zákona také počítá s elektronizací matrik pomocí jednotného informačního systému, který by měl začít fungovat od roku 2027. Kabinet na středečním jednání také schválil poskytnutí osmi set milionů korun na podporu výstavby nájemního bydlení. Vláda odsouhlasila i snížení minimálního počtu poboček České pošty. Šéf resortu zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) po jednání sdělil, že výpadky některých druhů antibiotik v českých lékárnách budou pokračovat do poloviny května.

Registrované partnerství je zatím možné uzavřít pouze na čtrnácti matrikách – v každém kraji je jedna. Zpravidla musí snoubenci zamířit do krajského města, výjimkou je Středočeský kraj, který má určenou matriku v Kladně. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) prošel vládou návrh, který by to měl změnit a umožnit vstoupit do registrovaného partnerství na jakémkoli matričním úřadě. 

Registrované partnerství je v Česku možné uzavřít od roku 2006. Partneři mohou získat informace o zdravotním stavu svého protějšku, mohou po něm také dědit jako v manželství. Nemají ale společné jmění ani nárok na vdovský či vdovecký důchod. Sirotčí penzi nemusí získat ani jejich potomek. Adopci zákon registrované dvojici zakazuje.

Návrh by měl zavést i elektronizaci matrik, což Rakušan označil za další krok v digitalizaci státní správy. „Matriční knihy v listinné podobě zůstanou zachovány, navíc budou i v centralizovaném informačním systému. Žádost o matriční doklad tak půjde vyřídit na jakémkoli matričním úřadu nebo zastupitelském úřadu,“ uvedl ministr. Zažádat například o oddací list by pak mohlo jít i elektronicky.

Součástí novely matričního zákona je také možnost určení otcovství trojdohodou, tedy souhlasným prohlášením matky, jejího manžela, který není otcem, a skutečného otce dítěte.

Zdrobnělina v občance

Novela také rozšiřuje seznam jmen, která si lidé budou moct nechat zapsat. O tom, jaká lze do matriky vložit, nyní rozhodují úředníci hlavně podle příručky. Pokud v ní jméno najdou, zapíší ho - s výjimkou těch, u kterých je uvedeno domácí nebo zdrobnělá varianta. To by od Nového roku už nemělo platit. Bez potvrzení od znalce tak lidé budou moci mít v občance právě například zdrobnělinu. Úřady počítají s tím, že by se tak zájem o změny jména mohl ještě zvýšit.

Například v Praze 3 vzrostl počet těchto žádostí meziročně o třetinu. Často jde ale o cizince, kteří získají české občanství. „Buď mají zájem o počeštění svého jména, například pokud se dotyčný jmenuje Michail, tak si změní své jméno na české Michal, nebo naopak o určitou mezinárodní verzi svého jména, typicky z Alexandra například na Alex,“ přiblížil mluvčí městské části Jiří Hannich.

Podpora výstavby nájemního bydlení

Vláda ve středu také schválila poskytnutí osmi set milionů korun programu na podporu výstavby nájemního bydlení. Pět set milionů korun je podle ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) určeno pro obce, další peníze mohou získat právnické osoby, jako jsou například charity. Soukromí investoři na příspěvek dosáhnou v situaci, kdy budou spolupracovat na výstavbě s obcemi a minimálně čtvrtinu postavených bytů poskytnou obcím k využití. Ministerstvo program spustí tento měsíc.

„Obce budou mít prospěch i z projektů, na které získá podporu soukromý investor. V takovém případě budou moci samosprávy určit, komu se pronajme nejméně čtvrtina bytů. Podobnou spolupráci obcí a soukromého sektoru chceme do budoucna výrazně posílit,“ předeslal Bartoš.

Brífink po jednání vlády (zdroj: ČT24)

Byty postavené s využitím poskytnuté podpory budou muset být nabízeny za cenu v místě obvyklou, aby se dál nezvyšovaly ceny bydlení, podotkl Bartoš. Měli by v nich bydlet hlavně lidé, kteří mají problém dosáhnout v dané lokalitě na nemovitost na trhu a nemají jinou možnost bydlení.

Podpora se bude skládat ze dvou částí, dotace do maximální výše 25 procent a výhodného úvěru. Celkem může dosáhnout až devadesáti procent nákladů. Peníze se budou do systému postupně vracet a podpoří další výstavbu.

Bartoš také uvedl, že podpora nájemního bydlení by měla posloužit i k tomu, že se zvýší jeho podíl v Česku. V současnosti podle něj činí zhruba dvacet procent, zatímco vlastnické bydlení osmdesát procent. Přiblížení podílů obou typů bydlení by podle něj pomohlo i k dosažení dostupných cen.

Kabinet schválil i základní teze energetické koncepce. Ta musí zajistit dostatek energie za dostupnou cenu, energetickou bezpečnost a dekarbonizaci Česka. Základem českého energetického mixu bude podle ministerstva průmyslu jaderná energetika. Její podíl by měl vzrůst z nynějších 36 na 48 až 56 procent. Velké jaderné bloky by měly doplňovat malé a střední modulární reaktory.

Koncepce bude klást důraz také na digitalizaci a decentralizaci energetiky. Měla by zahrnovat sdílení energií a posílit energetickou soběstačnost domácností, obcí a firem. Stanovit by měla také vývoj energetiky na příštích třicet let. Informoval o tom ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). Vláda podle něj koncepci dostane do konce letošního roku.

Přísnější zákon proti praní špinavých peněz

Vláda schválila také novelu zákona proti praní špinavých peněz. Návrh nyní dostane k posouzení sněmovna. Zákon, označovaný také anglickou zkratkou AML, umožňuje identifikovat skutečné majitele firem nebo prověřovat původ majetku či podezřelé finanční transakce. Povinnost prověřování klientů zákon ukládá zejména podnikatelským subjektům, které se mohou podílet na transakcích, jež jsou potenciálně zneužitelné pro praní peněz nebo financování terorismu. Týká se tak mimo jiné úvěrových institucí, realitních kanceláří, auditorů či správců svěřenských fondů.

Novela rozšiřuje počet subjektů, na něž se povinnosti vztahují. Nově by klienty museli prověřovat i insolvenční správci a provozovatelé on-line loterií. Předpis v této kategorii také explicitně jmenuje obchodníky s drahými kovy, protože podle dosavadní úpravy nebylo jednoznačné, zda se na ně zákon vztahuje. Rozšíření působnosti normy si podle ministerstva financí vyžádaly zkušenosti z dosavadní praxe.

Novela rovněž zvyšuje horní hranici pokuty pro jednotlivce, kteří zavinili neprovedení kontroly ze strany instituce, která zákonu podléhá. Přináší také možnost neprovést kontrolu klienta, pokud by tak vzniklo riziko, že tato kontrola bude fungovat jako varování před případným zásahem Finančního analytického úřadu (FAÚ). Subjekty podléhající zákonu ale budou muset v případě neprovedení kontroly ihned upozornit FAÚ na podezřelý obchod. Ministerstvo financí nicméně v důvodové zprávě k návrhu zákona podotklo, že využití tohoto ustanovení očekává jen výjimečně.

Vláda vstoupí do řízení o platech soudců

Kabinet na středečním jednání také schválil, že vstoupí do trojice řízení vedených před Ústavním soudem. Ta se týkají platů soudců, zákona o soudnictví ve věcech mládeže a zákona o posuzování vlivů na životní prostředí. Ve všech bude vláda prosazovat, aby soud návrhy odmítl nebo zamítl.

Kvůli snížení platů v justici v letech 2021 a 2022 se na Ústavní soud obrátil Okresní soud v Mladé Boleslavi. Zásahy motivované rozpočtovými úsporami v době pandemie covidu podle návrhu ohrozily soudcovskou nezávislost a vyprázdnily práva soudců, za chybné pak označuje i schvalování normy v legislativní nouzi.

Okresní soud navrhuje, aby Ústavní soud zrušil zákonné ustanovení, podle kterého činila platová základna u soudců 100 872 korun, tedy méně, než kdyby se počítala podle standardního mechanismu. Už loni Ústavní soud obdržel podobný návrh od Okresního soudu v Ústí nad Labem. Kabinet v únoru schválil, že do řízení vstoupí, zmrazení platů považuje za správný krok a pokládá za logické ho aktivně hájit, řekl tehdy vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL).

V dalším řízení Okresní soud Praha-východ navrhuje zrušit rozsáhlou pasáž zákona o soudnictví ve věcech mládeže. Příslušné paragrafy upravují speciální podmínky pro protiprávní činy dětí mladších patnácti let. Podle návrhu úprava tyto děti diskriminuje, protože neumožňuje zastavení řízení bez nutnosti věc za účasti dítěte projednat u soudu, v případě dospělých a mladistvých to přitom možné je.

Ve třetím řízení chce kabinet usilovat o zamítnutí či odmítnutí návrhu Krajského soudu v Ostravě, který se týká zákona o posuzování vlivů na životní prostředí (EIA). Návrh spatřuje rozpor části předpisu s právem na příznivé životní prostředí, protože zakotvuje možnost vycházet ze závazného stanoviska EIA platného v době vydání rozhodnutí v prvním stupni po celou dobu, po kterou pokračuje navazující řízení.

Dodávky antibiotik

Válek po jednání kabinetu také informoval, že výpadky některých druhů antibiotik v českých lékárnách budou pokračovat do první poloviny května. Pak by se situace měla stabilizovat, protože výrobci urychlí dodávky naplánované na později a další desítky tisíc balení budou přivezeny z ciziny.

„Podařilo se nám zajistit další dodávky léčiv pro letošní sezonu. Dneska jsem už plně přesvědčen, že v první polovině května by se situace měla plně stabilizovat,“ uvedl. Důvody výpadků jsou podle něj také na straně dodavatelů. „Především je to chyba výrobců, kteří absolutně špatně odhadli spotřebu,“ dodal.

Vláda podle Válka schválila už několikátý mimořádný dovoz antibiotik. „Principiálně jde o dětské antibiotické sirupy, ale i o práškové formy. Jedná se o desítky tisíc balení,“ přiblížil. Léky budou běžně hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Ministr dodal, že vždy byla dostupná nějaká alternativa účinné látky, byť třeba v jiné lékové formě nebo od jiného výrobce.

Do prázdnin chce Válek do sněmovny předložit změnu zákona o léčivech, která by výrobcům stanovila povinnost držet u léků zásobu ve výši dvouměsíční obvyklé spotřeby. Farmaceutické firmy jsou podle jejich asociací proti takovému řešení, podle nich může vést ke zdražení léků, protože bude třeba platit nové sklady.