Na památkách začíná turistická sezona. V novém se představí Karlštejn nebo Kunětická hora

Otevírání památek (zdroj: ČT24)

Se začátkem dubna se tradičně v Česku otevírají brány památek. Kromě stovky státních hradů, zámků a dalších objektů včetně industriálních a technických památek přivítají návštěvníky také památky soukromé, k nimž patří například šlechtická sídla, často v rukou potomků bývalých majitelů.

Státní hrady a zámky spravuje Národní památkový ústav (NPÚ), který po loňském zdražení vstupného letos ceny lístků nezvedal. Pro návštěvníky připravil nové prohlídkové okruhy na několika památkách a tradiční projekt „Po stopách šlechtických rodů“ bude letos věnován rodu Harrachů. Cílem projektu je představit tento rod a probudit zájem veřejnosti o něj.

Letos připomene také tři sta let od úmrtí barokního architekta Jana Blažeje Santiniho, slavného představitele stylu zvaného barokní gotika. K jeho nejznámějším stavbám patří kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře u Žďáru nad Sázavou. Kláštery Kladruby a Plasy připravují i speciální program právě k Santiniho výročí.

Nové trasy

K plnému provozu se po čtyřech letech vrací hrad Kunětická hora, kde se 1. dubna otevře Jurkovičův palác a 5. května obnovený hradní palác, který byl dosud uzavřen. Velkou obnovu NPÚ dokončil na hradě Karlštejnu, kde se 21. dubna otevře přízemí Císařského paláce. Tento palác byl přebudován v 70. letech, během oprav se odstranily všechny negativní zásahy z té doby a paláci se vrátila jeho původní podoba.

Své brány otevře i hrad Kámen, který měl v letošním roce zůstat kvůli připravované rekonstrukci uzavřený. Stavební práce ovlivní i chod zámku v Telči, který se několik let opravuje. Otevření jeho rekonstruované části se plánuje na červenec.

Soukromé památky

Návštěvnická sezona začíná 1. dubna i na dalších objektech včetně soukromých hradů a zámků sdružených v Asociaci majitelů hradů a zámků. Na mnohých z nich připravují jejich majitelé doprovodné programy nebo akce spojené s Velikonocemi. Začátek návštěvnické sezony vyvrcholí akcí Dny soukromých hradů a zámků, které se chystají na 25. až 28. května s mottem Naše historie – Vaše dědictví.

Své brány v dubnu otevřou vodní zámek Blatná v jižních Čechách, romantický zámek Chyše na Karlovarsku, Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou, Kvasiny na Rychnovsku nebo středověký hrad Kost v Českém ráji. Na Velký pátek bude zpřístupněn i zámek Častolovice na východě Čech. Na zámku Dětenice ve středních Čechách nabízejí v dubnu čarodějnické prohlídky nebo prohlídky s pohádkovou bytostí.

Zahrady a parky

Volně přístupné jsou parky u zámků Bludov, Hrádek u Sušice anebo Častolovice, tam včetně prohlídky zámeckého zvěřince. A v dubnu se otevírají i anglická a francouzská zahrada s oranžerií u zámku Dobříš. 

V Brně se od 1. dubna na rok zdarma pro návštěvníky propojí zahrady vil Tugendhat a Löw-Beer. Vstup do zahrady vily Tugendhat byl dosud zpoplatněn padesáti korunami. „Provoz budeme samozřejmě pozorně monitorovat a vyhodnocovat. Celý projekt je rovněž přípravou na spojení se zahradou Arnoldovy vily, jejíž rekonstrukce začne v dubnu 2023 a otevření je v plánu nejpozději na duben 2024,“ uvedl ředitel Muzea města Brna Zdeněk Šolc.