Klaus tepal Pavlovu inaugurační řeč, ocenil ale avizovaný přesun novoročních projevů

Události, komentáře: Václav Klaus o Petru Pavlovi jako prezidentovi (zdroj: ČT24)

Bývalý prezident Václav Klaus se ve speciálním vydání Událostí, komentářů u příležitosti inaugurace Petra Pavla podivoval nad tím, že lidé na internetu řeší, že netleskal projevu nové hlavy státu. Pavlova řeč ho prý nezaujala, chtěl „od ní víc“. Naopak ocenil, že nový prezident hodlá přesunout novoroční projevy na jejich tradiční místo. „Kéž by se mu ve funkci dařilo,“ vyjádřil přání a zavzpomínal na jejich dávné setkání.

„Já vím, že na internetu běží otázka mého (ne)tleskání, ale já jsem normálně tleskal, když přišel nový prezident do sálu, tleskal jsem, když udělal svůj prezidentský slib. A teď se ptáte na třetí potlesk, který tam byl po jeho projevu. Zas ode mě nemůže nikdo chtít, že bych projev, který tam zazněl, s nějakým nadšením oceňoval,“ nechal se slyšet Pavlův někdejší předchůdce na postu hlavy státu.

Klaus prý rozumí tomu, že Pavel není politik s desítkami pronesených projevů, ani intelektuál či akademik jako předcházející prezidenti. Jeho projevem nicméně prý nadšen nebyl, od „takového projevu by chtěl víc“. Klaus s odkazem na některá vystoupení prezidenta Miloše Zemana řekl, že když se mu něco nelíbí, tak se podle toho chová. U Zemana mu vadilo, že často spoléhal na svou paměť, což bylo podle Klause na úkor struktury či vypointování projevů.

Nebyl to projev s velkým P

„V tom dnešním čteném nit, gradace, struktura prostě chyběly. Projev dvacetkrát začínal izolovanými větami, které asi někdo z poradců prezidentovi napsal. Myslím, že to nebyl projev s velkým P,“ zkritizoval Klaus Pavlovo první vystoupení po složení prezidentského slibu. Naopak ho prý ale těší, že Pavel avizoval, že novoroční projev se vrátí na prvního ledna. „Za to musím zatleskat,“ zmínil.

Zemanovi a Václavu Havlovi vytkl, že toho za den zvládali udělat málo, to prý v době jeho úřadování bylo jiné, začínalo se už brzy ráno. Se Zemanem se ve Vladislavském sále nyní loučil slovy, že vlastně neví, kdy se znovu uvidí. Nechtěl odhadnout, jak moc bude Zeman po odchodu z funkce nadále veřejně aktivní. „Když jsem s ním naposledy hovořil někdy před dvěma týdny, tak říkal, že si určitě dá jistou dobu pauzu, že se cítí unaven“ zmínil.

Klaus prozradil, že se s Pavlem setkal už před lety, když hledal náhradu za jednoho ze svých odcházejících spolupracovníků. „Viděl jsem v něm obrovskou ambicióznost a říkal jsem mu, že náčelník vojenské kanceláře prezidenta je sice na Hradě, ale že je to funkce, kde se žádné ostruhy nedají získat. A vy jste akční, měl byste být velitel tankové divize. To by můj soud,“ zavzpomínal Klaus na osobní zkušenost s novou hlavu státu. Pavlovi jako prezidentovi ale nic špatného nepřeje. „Kéž by se mu ve funkci dařilo,“ doplnil.