Cisterciáci z Vyššího Brodu získali zpět většinu pozemků z církevních restitucí

Cisterciácké opatství Vyšší Brod už dostalo zpět většinu pozemků na Českokrumlovsku, které získalo v církevních restitucích. Vrchní soud v Praze vrátil řádu pozemky ve dvanácti soudních případech, v pěti ještě nerozhodl. ČT to zjistila z justiční databáze. Vrchní soud přitom původně pozemky o rozloze asi 2000 hektarů cisterciákům nepřiznal, Ústavní soud ale v lednu uvedl, že jejich nárok je oprávněný.

Cisterciáci získali pozemky na katastru obcí Vyšší Brod a Frymburk na Českokrumlovsku v letech 2016 až 2018. V rámci církevních restitucí jim je přiznal pozemkový úřad a jejich nárok potvrdil i Krajský soud v Českých Budějovicích. Pražský vrchní soud ale předchozí verdikty zvrátil a pozemky opatství odebral.

Do kauzy nakonec zasáhl Ústavní soud, který v lednu vyhověl stížnosti cisterciáků a konstatoval, že jejich nárok je oprávněný. Jednotlivými případy se tak znovu zabývá Vrchní soud v Praze, který už ve dvanácti z nich nárok řádu na pozemky potvrdil. Rozhodnout musí ještě v pěti řízeních, z nichž ve dvou nařídil podle justiční databáze jednání na konci dubna.

Pokračování majetkové křivdy

Majetek byl sice cisterciákům konfiskován na základě Benešových dekretů, avšak až po roce 1948. Podle Ústavního soudu navíc tyto dekrety posloužily pouze jako záminka k pokračování majetkové křivdy. Podle ústavních soudců je zřejmé, že vyšebrodští cisterciáci byli řádnými občany prvorepublikového Československa a nekolaborovali s nacisty, naopak. Členové řádu byli vystěhováni či internováni a už nacisté jim majetek zabavili.

Československý stát se pokusil majetek řádu konfiskovat už v letech 1945 až 1948, ani jeden pokus ale nebyl úspěšný. Pozemky byly zabaveny až po roce 1948, a to podle Benešových dekretů. Komunisté pak vyšebrodský klášter v roce 1950 zrušili, obnoven byl v roce 1990.

Podle ústavního soudce Davida Uhlíře byl klášter objektem náboženské perzekuce. I proto podle něj soudy nemohou postupovat formalisticky a musí posuzovat případy citlivě a individuálně. „Právní stát nesmí vytvářet další křivdy,“ uvedl v lednu Uhlíř.

Opatství plánuje oslovit firmu, která se bude o znovunabyté pozemky starat. „Chceme plochu zalesnit, protože je hodně vytěžená po státních lesích a vlivem kůrovce. Ale o to se postaráme, na to jsme zvyklí,“ řekl už dříve převor Cisterciáckého kláštera Vyšší Brod Justin Jan Berka.

Cisterciácké opatství ve Vyšším Brodu založil v roce 1259 Vok z Rožmberka. Vyšebrodský klášter je jediný fungující mužský cisterciácký klášter v ČR.