Ranní teploty se přiblížily minus třiceti. Velmi mrazivá bude i další noc

Události: Česko ráno zasáhly silné mrazy (zdroj: ČT24)

Velmi nízké teploty ukazovaly ráno teploměry či měřicí stanice meteorologů. Nejchladněji bylo na Šumavě poblíž Kvildy, meteorologové tam naměřili minus 29,8 stupně Celsia. Mrznout má leckde celý den a v noci na úterý by mohlo být podobně chladno jako v noci uplynulé. Český hydrometeorologický ústav kvůli tomu také vydal výstrahu na silné mrazy.

Ačkoli historické teplotní rekordy pro šestý únor ráno odolaly, bylo velmi mrazivo. Kromě minus třiceti na Kvildě-Perle to dokládaly i hodnoty naměřené v dalších lokalitách. V Pohoří na Šumavě bylo minus 26,5 stupně, na Jizerce v Jizerských horách pod minus 22 stupni, v Orlickém Záhoří v Orlických horách a na Luční boudě v Krkonoších pod minus patnácti. Z nižších poloh byl největší mráz v Králíkách na Orlickoústecku, kde teplota klesla na minus šestnáct stupňů.

Přes den by mělo být mezi nulou a minus čtyřmi stupni a na horách kolem minus osmi. Leckde tedy bude mrznout nepřetržitě a v noci se zase výrazně ochladí. Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahy na silný mráz, které platí pro pás hor na severu republiky od Ještědu po Jeseníky, dále pro Beskydy a také pro Českomoravskou vrchovinu. Kromě hor v Libereckém kraji platila již v noci na pondělí, bude platit v noci na úterý a v menším rozsahu ještě v noci na středu.

Počasí přilákalo lidi na sjezdovky. V některých regionech navíc zrovna začaly jarní prázdniny, i ve všední den proto jsou na svazích celé rodiny. V čerstvý sníh majitelé skiareálů doufali.

„První sjezdovku jsme otevřeli cirka před deseti dny. Následně jsme otevřeli další lanovku s dalšími dvěma sjezdovkami. Pomohlo nám hodně to mrazivé počasí, které bylo v minulých 14 dnech,“ říká ředitel skiareálu Plešivec Petr Voráček.

Sníh a mráz mají svá rizika

Právě kvůli počasí zasahuje stále častěji taky horská služba. A nejedná se jen o zranění lyžařů na sjezdovkách, přibývá hlavně záchranných akcí na hřebenech. Mnohdy vinu nesou samotní návštěvníci hor – chyby se stále opakují, lidé přeceňují svoje síly, nemají dostatečné oblečení ani vybavení. Za hazardéry potom záchranáři považují turisty, kteří na vrchol hory vyrážejí oblečeni jen do spodního prádla.

Podle meteorologů hrozí při poklesu teploty pod minus dvanáct stupňů prochladnutí a omrznutí nechráněných částí těla. Je proto potřeba teple se obléci a vhodně obout. Malé děti, starší a nemocní lidé by měli omezit délku pobytu venku.

V úterý přes den očekávají meteorologové teploty zhruba o stupeň vyšší než v pondělí a pozvolna se bude oteplovat i dál. Koncem týdne by již mohlo mrznout mimo hory už jen v noci.